Tekening Piet Donk te zien in Museum Boijmans van Beuningen – Stadsarchief Delft

Tekening Piet Donk te zien in Museum Boijmans van Beuningen

In de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ van Museum Boijmans van Beuningen is een stuk te zien uit de Collectie Beeld & Geluid van Stadsarchief Delft. Het gaat om een ontwerptekening van Piet Donk uit 1928 voor kostuums van het lustrum van het Delftsch Studenten Corps. Stadsarchief Delft heeft een grote collectie van het Delftsch Studenten Corps in bruikleen. Piet Donk was een interieursarchitect, beeldhouwer en schilder. Hij studeerde aan de Technische Universiteit Delft en was verbonden aan de Groep van Delft.

100 jaar Bauhaus

In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool. Museum Boijmans viert dit jubileum met een uitgebreide overzichtstentoonstelling over de invloeden van het Bauhaus in Nederland. De academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers werd in 1919 gesticht door architect Walter Gropius. Bekende kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Paul Klee, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan zijn verbonden aan de Duitse school.

Groep van Delft

Een kleine groep bouwkundestudenten van de Technische Hogeschool in Delft verlangt omstreeks 1930 naar meer kennis over moderne architectuur dan de eigen professoren kunnen bieden. In 1933 wordt de Groep van Delft opgericht. De studenten zetten zich in voor de modernisering van het architectuuronderwijs. Ze organiseren onder andere lezingen, filmavonden, een tentoonstelling en een conferentie over de Internationale Leergang voor Nieuw Architectuur. Eén van de studenten is Piet Donk; hij maakt kostuumontwerpen voor één van de manifestaties op de Markt in Delft.

 ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ is t/m 26 mei 2019 te zien in Museum Boijmans van Beuningen https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/bauhaus

Ontwerptekeningen van Piet Donk voor kostuums van het lustrum van het Delftsch Studenten Corps (1928) potlood op papier

Ontwerptekeningen van Piet Donk voor kostuums van het lustrum van het Delftsch Studenten Corps (1928) potlood op papier. Beeldarchief Studenten Corps Delft, Stadsarchief Delft (TMS 262580)

Inloggen
Share
Tweet
Share
+1