Stadsarchief Delft genomineerd voor Beste Gebouw 2018 – Stadsarchief Delft

Stadsarchief Delft genomineerd voor Beste Gebouw 2018

Het nieuwe gebouw van Stadsarchief Delft is genomineerd voor het Beste Gebouw van het jaar 2018 in de categorie Identiteit & Icoonwaarde. Samen met acht andere gebouwen strijdt Stadsarchief Delft om de architectuurprijs die de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) uitreikt aan het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving.

Het Stadsarchief is in de zomer 2017 verhuisd van een monumentaal pand aan de Oude Delft naar een nieuw, state-of-the-art gebouw aan de rand van de stad. Het gebouw is ontworpen door ontwerpcombinatie Office Winhov – Gottlieb Paludan Architects. Het gebouw is compact van opzet met kantoren, werkruimten en studiezalen op de begane grond en ruime depots op de verdiepingen. De efficiënte indeling en de verschillende depotklimaten zorgen voor een flexibel gebruik en ondersteunt daarmee de duurzaamheid van het gebouw.

Het reliëfrijke metselwerk van de gevel refereert aan het werk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Het straalt een robuuste tijdloosheid uit die uitdrukking geeft aan de belangrijkste functie van het gebouw; het bewaren van archieven. De gevel sluit aan op de traditie van het gebruik van baksteen in Delft.

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs. Hiervoor kan tot 1 mei gestemd worden via www.gebouwvanhetjaar.nl/publieksprijs-2018.
De uitreiking van de vakjuryprijs, de publieksprijs en de categoriewinnaars is op 18 mei in Amsterdam.

Inloggen
Share
Tweet
Share