Beeld & Geluid – Stadsarchief Delft

Beeld & Geluid

Tweede staat, uit 1702, van de zogenoemde Kaart Figuratief. Een plattegrond van Delft gemaakt in opdracht van het stadsbestuur. Gedrukt op vier koperplaten, met het noordoosten boven. Dit was de meest betrouwbare plattegrond van de stad Delft voor het kadaster ontstond, en is bovendien in Delft vervaardigd. Dit betreft een gemonteerd exemplaar met alle randprenten en profiel.

Kaart Figuratief (tweede staat), met randprenten, uit 1702 (Stadsarchief Delft, Collectie Beeld & Geluid, TMS 133555)

Naast archieven heeft het Stadsarchief een grote collectie beeld- en geluidmateriaal van en over Delft vanaf de 16e eeuw tot nu. De collectie bevat (kunst)historische prenten, tekeningen, foto’s en audiovisueel materiaal in verschillende formaten, zoals 8 en 16 mm film, video’s, dvd’s, cd’s, lp’s en casettes.

Deze collectie bevat een topografische collectie, waarin de ontwikkeling van de stad Delft en omgeving is vastgelegd op verschillende media, zoals topografische kaarten, kaartboeken, stadsplattegronden, plattegronden van gebouwen en andere bouwtekeningen. Ook bevat de topografische collectie vele stad- en straatgezichten in de vorm van prenten, tekeningen en foto’s. Veranderingen in het stadsbeeld worden actief bijgehouden en vastgelegd.

De collectie Beeld en Geluid beschikt daarnaast over een grote collectie historische prenten, tekeningen, foto’s, reclamedrukwerk en affiches, etc. De collectie bevat naast beelden van belangrijke gebeurtenissen ook een grote collectie portretten: personen uit de Delftse historie, portretten van beroemde Delftenaren, (familie)portretten van minder bekende Delftenaren, klassenfoto’s en fotoalbums.

Inloggen