Beeld & Geluid – Stadsarchief Delft

Beeld & Geluid

Tweede staat, uit 1702, van de zogenoemde Kaart Figuratief. Een plattegrond van Delft gemaakt in opdracht van het stadsbestuur. Gedrukt op vier koperplaten, met het noordoosten boven. Dit was de meest betrouwbare plattegrond van de stad Delft voor het kadaster ontstond, en is bovendien in Delft vervaardigd. Dit betreft een gemonteerd exemplaar met alle randprenten en profiel.

Kaart Figuratief (tweede staat), met randprenten, uit 1702 (Stadsarchief Delft, Collectie Beeld & Geluid, TMS 133555)

Naast archieven heeft het Stadsarchief een grote collectie beeld- en geluidmateriaal van en over Delft vanaf de 16e eeuw tot nu. De collectie bevat (kunst)historische prenten, tekeningen, foto’s en audiovisueel materiaal in verschillende formaten, zoals 8 en 16 mm film, video’s, dvd’s, cd’s, lp’s en casettes.

Deze collectie bevat beelden die betrekking hebben tot de stad Delft, zoals topografische kaarten, plattegronden van gebouwen en vele stad- en straatgezichten in de vorm van prenten, tekeningen en foto’s. Daarnaast worden ingrijpende veranderingen in het stadsbeeld actief vastgelegd.

Naast de topografische collectie beschikt het Stadsarchief over een grote collectie historische prenten, tekeningen, foto’s, reclameaffiches, etc. De collectie bevat beelden van belangrijke gebeurtenissen en personen uit de Delftse historie, portretten van beroemde Delftenaren, (familie)portretten van minder bekende Delftenaren, klassenfoto’s en fotoalbums.

Inloggen
Share
Tweet
Share