Duizenden prenten en tekeningen online – Stadsarchief Delft

Duizenden prenten en tekeningen online

Stadsarchief Delft heeft in het kader van een lopend copyrightproject een eerste set aan beelden uit de collectie Beeld en Geluid weer online geplaatst op haar website.

Wat komt vrij?
Deze eerste set beeldmateriaal bevindt zich in het zogenaamde ‘Publiek Domein’ en omvat voornamelijk prenten en tekeningen met een vervaardigingsdatum vóór 1840.  Deze upload omvat circa 4500 scans van allerlei soorten beeldobjecten uit de collectie Beeld & Geluid. De collectie bevat topstukken, zoals unieke tekeningen van vervaardigers als Johannes Bosboom, Cornelis Pronk, Abraham de Haen, Hendrik Thier, Stellingwerff, Abraham Rademaker, Isaak van Ketweg en Aert Schouman. Ook een grote collectie historieprenten en portretten van belangrijke historische figuren zoals Hugo de Groot, Willem van Oranje, Maarten Tromp en Antonie van Leeuwenhoek en van makers als Goltzius, Hondius en Verkolje, komt hiermee beschikbaar voor iedereen.

Verder komt uit de topografische collectie een serie bijzondere kaarten en plattegronden van Delft beschikbaar voor onderzoek en hergebruik, zoals de Kaart Figuratief Eerste en Tweede Staat, de plattegronden van Frans Hogenberg, Frederick de Wit enz., en topografische prenten van o.a. Leon Schenk.

 

Maar ook  diverse tekeningen en prenten van bouwwerken in Delft, zoals de stadspoorten, het stadhuis, de kerken etc, vanaf eind 16de eeuw tot halverwege de 19de  eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publiek domein: downloadbaar en vrij voor hergebruik
Het gaat om werken die in het publiek Domein vallen, dat wil zeggen dat er op deze beelden geen auteursrechten meer berusten. Deze beelden zijn daarmee ook downloadbaar gemaakt en volledig vrij voor elke vorm van hergebruik. Geïnteresseerden hoeven voor het gebruik van de beelden uit het Publiek Domein dan ook geen toestemming te vragen en kunnen deze beelden naar believen downloaden én gebruiken.

Weten wat ermee mag…
Als gebruiker is het belangrijk te weten of je een beeld mag publiceren, bijvoorbeeld in een boek, op een website of anderszins. Omdat er gaandeweg het project ook beelden waar nog wél auteursrechten op berusten zullen worden gepubliceerd op de beeldbank, onder een licentie, hebben we gekozen voor een duidelijke aanduiding bij elk beeld ten aanzien van de mogelijkheden tot hergebruik. Dit past in het Open Data Beleid van de overheid en de continue verbetering van de dienstverlening, waar Stadsarchief Delft naar streeft. Met de nieuwe beeldbank kan de gebruiker nu beelden filteren op de auteursrechtelijke status ten behoeve van hergebruik zoals Publiek Domein, en waar mogelijk deze beelden zelf downloaden.

Dit smaakt naar meer!
…maar nog even geduld. Per object moet worden bepaald wat de auteursrechtelijke status is en deze status worden toegekend. Je begrijpt: een heidens karwei…of juist monnikenwerk.
De set wordt in de toekomst uitgebreid met jongere werken die eveneens in het Publiek Domein vallen, wanneer is vastgesteld dat de vervaardigers meer dan 70 jaar geleden zijn overleden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de foto’s van de vroegste Delftse fotografen, zoals Emma Kirchner, Charles Abraas en Henri de Louw.

Met dank aan Annika Hendriksen, conservator beeld en geluid. 

Inloggen