Tienduizenden bijzondere beelden online beschikbaar – Stadsarchief Delft

Tienduizenden bijzondere beelden online beschikbaar

Op de online beeldbank van Stadsarchief Delft zijn steeds meer afbeeldingen te vinden. Inmiddels zijn er ruim 34.000 afbeeldingen te zien, die alle herbruikbaar zijn. Na een eerste upload vorig jaar van vooral oude kaarten, prenten en tekeningen, alle in het Publieke Domein, zijn er inmiddels weer meer beelden toegevoegd. Ze zijn voorzien van een auteursrechtelijk statement, zodat de gebruiker weet hoe het beeld gebruikt mag worden.

Publiek domein: downloadbaar en vrij voor hergebruik
De nieuwe upload bevat vooral beelden uit eind 19de en begin 20ste eeuw die zich eveneens in het Publieke Domein bevinden, d.w.z. waarvan de auteursrechten verlopen zijn, bijvoorbeeld doordat de vervaardiger meer dan 70 jaar geleden overleden is. Deze mogen gedownload worden en gebruikt worden voor alle doeleinden.

Delft en Delftenaren in de 19de eeuw
Deze upload bevat veel vroege en begin 20ste eeuwse fotografie, zoals de werken van Delftse fotografen Charles Abraas, Burghoorn, Van Doorne, Simon Frank, F.C.F. Gräfe, Emma Kirchner, Kouwenberg, Henri de Louw, Osendarp, J.F.S. Otto en J.C.C. Witte. Dit betreft vooral portretten van bekende en onbekende Delftenaren en topografische afbeeldingen van Delft en omstreken, maar ook bijvoorbeeld de foto’s die A.L. Oversluijs rond 1860 maakte voor de ‘Verzameling van afbeeldingen der merkwaardigste voorwerpen, ingezonden voor de Tentoonstelling van Oudheden gehouden te Delft, in juli en augustus 1863’. (o.a. 256982)

 

De set bevat daarnaast diverse tekeningen, etsen, houtsneden etc. van uiteenlopende kunstenaars, onder wie C.J. Behr, Bosboom, Dingemans, Haaxman, Heesterman, Koster, Kramer, Kruseman, Van Konijnenburg, Van Mastenbroek, Ouboter van der Griendt, Sirks en vele anderen.
De upload bevat wederom vele pareltjes uit de collectie. Een bijzondere tekening is de schets die Jozef Israëls in 1854 ensceneerde van het moment nét na de aanslag op Willem van Oranje, waarboven hij schreef: ‘dit is slechts een flaauwe omtrek – laat het aan niemand zien – later zal ik er u eene in kleuren sturen’. Of hij dat ook gedaan heeft is niet bekend, noch wie de ’u’ is die hij hier aanschrijft.

 

Jan Heesterman, Kalkovens langs het Jaagpad te Rijswijk, november 1917, inv.nr. 69644
Van Heesterman staan nu ruim 300 werken online op de site van Stadsarchief Delft

Ook 19de-eeuws drukwerk, zoals lithografieën en houtgravures, staat nu online. Deze collectie omvat voornamelijk portretten en afbeeldingen van historische gebeurtenissen, en daarnaast diverse oorkondes en getuigschriften. Tevens bevat de upload diverse ontwerptekeningen van de hand van C.J. de Bruyn Kops, gemeentearchitect van Delft en van architect ir. J. Th. van Rossum.

Ook de in de collectie aanwezige cartoons van Max Alandt en van Jan Rinke voor het Delftsch Dagblad zijn nu online te zien.

Foto’s van de fotografen in dienst en vrijwilligers onder licentie
Daarnaast zijn alle foto’s die zijn gemaakt door de twee fotografen die in dienst waren van het archief, Ton Kerklaan en Kees Spiero, vrijgegeven, tenzij er rechten bij derden van toepassing waren (zoals foto’s van kunstwerken in niet-openbare ruimten). Deze foto’s geven een gedetailleerd beeld van de stad Delft in de perioden 1979-1995 (Kerklaan) en 1995-2011 (Spiero). Deze werken, waarvan de rechten bij de Gemeente Delft liggen, zijn vrijgegeven onder CC-0, en zijn daarmee wereldwijd te gebruiken voor ieder doel. Ook deze foto’s zijn dus vanaf nu te downloaden.
Ook worden foto’s vrijgegeven van vrijwilligers die voor het archief bepaalde projecten of onderwerpen vastlegden, zoals de opnamen van Willem Leidekker. Zijn foto’s zijn beschikbaar voor hergebruik onder CC-BY licentie, evenals de foto’s van onze huidige vrijwilliger-fotograaf Ton de Ruiter. Ook de door bewoners ingestuurde foto’s voor de Corona-collectie staan onder CC-BY licentie online, wat betekent dat ze gebruikt kunnen worden voor elk doel, met naamsvermelding en o.v.v. (een link naar) de licentie.

Zoeken in de beeldbank en hergebruiken
Hoe vindt u deze beelden? U kunt eenvoudig of geavanceerd zoeken in de collectie Beeld en Geluid, op onderwerp, straat, persoonsnaam etc. Zoekresultaten kunnen in de beeldbank gefilterd worden op afbeelding online en op de auteursrechtelijke status, Beschermd of Publiek Domein (later zullen er meer licenties volgen). In de link die is meegegeven in de detailpagina bij een specifiek werk, vindt u de voorwaarden waaronder een werk hergebruikt kan worden. In het geval van CC-BY dient bijvoorbeeld de naam van de maker en de licentie-link vermeld te worden.

Doorgaand project
Er worden steeds meer afbeeldingen voorzien van een auteursrechtelijk statement en continu geïndexeerd. Daardoor is het aanbod online niet statisch, maar groeit het wekelijks. Stadsarchief Delft informeert daar periodiek over via de website.

Met dank aan Annika Hendriksen, conservator beeld en geluid. 

Inloggen