Schenking kwartetspel van Calvé-Delft uit 1910 – Stadsarchief Delft

Schenking kwartetspel van Calvé-Delft uit 1910

Honderd jaar geleden genoten Delftenaren al van kroketten en mayonaise. Dat zie je op het kwartetspel dat de Delftse fabriek ruim 100 jaar terug cadeau gaf aan trouwe klanten.

 

Mevrouw Datema uit Delft heeft het kwartetspel van Calvé-Delft geschonken aan Stadsarchief Delft. De plaatjes gaan over het gebruik van plantaardige olie in de keuken. Favoriet van de schenker zijn de kaartjes met afbeeldingen van keukenpersoneel, zoals de keukenmeid, de bakker en de kok. Je ziet hoe de werkomgeving is veranderd in meer 100 jaar. Want zo oud is het spel dat vermoedelijk rond 1910 is uitgedeeld. Ook toen kwamen er croquetten’ op tafel en is de mayonaise prominent aanwezig. In de keuken was een ‘mayonaiseklopper’ onmisbaar volgens Calvé-Delft.

 

Het spel is hoogstwaarschijnlijk gemaakt als reclamemateriaal. De ontwerpen zijn in de stijl van de Hollandse Art Nouveau, die ontstond aan het begin van de 20e eeuw. Kenmerkend zijn de zwierige vormen die geïnspireerd zijn op de natuur. Op dit kaartspel is dat te zien aan de slingers van pindaplanten die de afbeeldingen omlijsten.

 

Het kaartspel lag jaren ongebruikt in een la. Nu mevrouw Datema wat aan het opruimen is, wil ze dit kaartspel een goede plek geven zodat het wordt bewaard. Het Stadsarchief Delft is daarvoor de perfecte locatie. Het kaartspel wordt onderdeel van de collectie die beschikbaar is voor onderzoek, expositie en bruiklenen.

Inloggen
Share
Tweet
Share