Kinderversies van ‘Gezicht op Delft’ in het Stadsarchief – Stadsarchief Delft

Kinderversies van ‘Gezicht op Delft’ in het Stadsarchief

Eerder dit jaar volgden ongeveer 1000 Delftse leerlingen uit groep 5 en 6 een speciale les over het schilderij ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer. Dit deden zij in het kader van Klik, het cultuur- en taaleducatieprogramma voor alle Delftse basisscholen. Onder leiding van een beeldend kunstenaar tekenden zij hun eigen, lokale versie van dit wereldberoemde schilderij. Het Stadsarchief Delft neemt nu een selectie van deze tekeningen op in de collectie.

Vermeer maakte eeuwen geleden zijn Gezicht op Delft. Hij heeft het 17e eeuwse Delft magistraal vastgelegd, maar dat heeft hij helaas niet kunnen doen met de geluiden en geuren van die tijd. De leerlingen hebben tijdens de kunstles dat juist wel gedaan. Onder leiding van de kunstdocent hebben zij onderzocht hoe de plek waar ze zijn ‘voelt’ en dit op hun tekeningen van Delft gezet. Omdat de tekeningen worden opgenomen in het Stadsarchief kunnen mensen later er wel achterkomen wat je hoorde, rook en voelde in het Delft van 2023.

De leerlingen hebben een divers straatbeeld vastgelegd. Soms komt er een bekend Delfts gebouw voorbij, zoals de Oude Kerk, maar de meesten hebben hun eigen straat of school getekend. Van een rijtjeshuis tot een flat in Poptahof. Ook opvallend op de tekeningen: veel bomen, veel auto’s en zelfs een busje van het leerlingenvervoer Noot. De leerlingen hebben de opdracht deels buiten uitgevoerd, en daarom horen zij schreeuwende kinderen of vrachtwagens en ruiken zij bloemen of modder. In de galerij hieronder is de tekeningenselectie van het Stadsarchief te bekijken.

 

Inloggen