Aquarel als tijdsdocument – Stadsarchief Delft
Kees Tetteroo, Sluis in de Tweemolentjesvaart aan Aan ’t Verlaat, 3 mei 1959. (TMS 63351)

Kees Tetteroo, Sluis in de Tweemolentjesvaart aan Aan ’t Verlaat, 3 mei 1959. (TMS 63351)

Kees Tetteroo, Panden aan de Graswinckelstraat/Pootstraat, 1983. (TMS 63360)

Kees Tetteroo, Panden aan de Graswinckelstraat/Pootstraat, 1983. (TMS 63360)

25 april 2023:

Aquarel als tijdsdocument

Uit het vroege werk van Kees Tetteroo bezit het Stadsarchief deze aquarel van de sluis in de Tweemolentjeskade aan Aan ’t Verlaat, eind jaren vijftig gemaakt. Heel wat kunstenaars gingen hem voor en volgden hem na op deze schilderachtige locatie. Tetteroo koos later ook voor minder voor de hand liggende locaties, waarmee zijn werk voor historici extra interessant wordt. Heel wat kunstenaars gingen hem voor en volgden hem na op deze schilderachtige locatie. Tetteroo koos later ook voor minder voor de hand liggende locaties, waarmee zijn werk voor historici extra interessant wordt.

Kees Tetteroo is zeventien jaar oud als hij de Tweemolentjeskade vastlegt. Voor deze in 1942 geboren Delftenaar is het niet eens zijn eerste werk; hij schildert al vanaf zijn twaalfde. Van jongs af aan wil Tetteroo kunstschilder worden, maar hij komt bij het Delftse brandweerkorps terecht. In zijn vrije tijd schoolt hij zich bij, want schilderen blijft zijn passie – en dan liefst op locatie.
Tetteroo strijkt begin jaren tachtig met zijn schilderspullen neer in het Westerkwartier. Geen romantisch tafereel dit keer, maar een vrij grimmige situatie. Hier staan bewoners, gemeente en woningbouwverenigingen al enkele jaren regelmatig tegenover elkaar. Slopen of saneren? Een deel van deze panden aan de Graswinckelstraat/Pootstraat gaat in september 1983 tegen de vlakte. De katholieke woningbouwvereniging Sint Hippolytus sloopt de woningen en het Caminadagebouw aan de Raamstraat. Er komen ruim honderd nieuwe woningen voor terug.

Tetteroo schildert nog steeds. Hij woont in Den Hoorn, maar is ook nu nog vaak in Delft te vinden. Met zijn aquarelspullen zit hij er af en toe op straat omdat hij zoveel mogelijk oude winkelpanden wil vastleggen. Dat zijn niet alleen fraaie, maar ook zeer nuttige historische documenten. En zo ziet het Stadsarchief ze natuurlijk graag.

Inloggen
Share
Tweet
Share