Openluchtmuseum – Stadsarchief Delft
H. Rosse, Delft kunststad. Restauratieplan voor de zeven eeuwen oude Prinsenstad (Delft 1946)

H. Rosse, Delft kunststad. Restauratieplan voor de zeven eeuwen oude Prinsenstad (Delft 1946)

19 april 2022:

Openluchtmuseum

Delft als historisch attractiepark. De bekende hoogleraar decoratieve kunst Herman Rosse werkte dat plan in 1946 uit in dit boek. Motorverkeer werd verboden en ouderwetse handwerkslieden moesten voor het nodige vermaak zorgen. Het college van B&W nam de plannen grif over.

Rosse wilde de binnenstad behouden als stedenbouwkundig monument. Er moest een verkeersweg om het centrum heen komen en het station werd verplaatst voor het goede doel: ‘Het geheel zou zoo tot een soort openluchtmuseum worden van vrij groote afmeting.’ Rosse was eerder betrokken bij de decoratie van het Vredespaleis en maakte carrière met filmdecors. Het verklaart zijn voorliefde voor grootse gebaren.

De bibliotheek van het Stadsarchief bevat wel meer planologische proefballonnen, die min of meer enthousiast werden ontvangen. Kort na verschijning stuurde het college van B&W een exemplaar van Delft kunststad aan diverse relaties. Hier moest Delft mee aan de slag. De door Rosse voorgestelde ingrepen stimuleerden het toerisme en leverden voor export bestemde ambachtelijkheid en kunstnijverheid op.

Openbare Werken reageerde ontstemd op de infrastructurele plannen. Al snel erkende het college dat deze te ver voerden. Om toch iets te kunnen realiseren, richtte de gemeente in 1947 stichting ‘Delft binnen de vesten’ op. Deze stichting stelde zich tot doel het stadsbeeld te behouden, monumentale gebouwen te herstellen en ambachtslieden te interesseren voor vestiging in Delft. De oprichtingsakte toont een indrukwekkende rij bestuursleden. Onder andere de directeuren van de Algemeene Nederlandsche Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer, de Nederlandse Spoorwegen, de KLM en Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij schoven aan. Toerisme in Delft was duidelijk niet alleen voor de Delftenaren een buitenkans.

De plannen van Herman Rosse stierven een zachte dood. Het historische pretpark kwam er nooit, evenmin als de autovrije binnenstad. Hij bereikte wel dat de gemeente oog kreeg voor het belang van monumentenbehoud. Mede daarom moet dit boek nog maar lang in de collectie behouden blijven.

Inloggen
Share
Tweet
Share