Woonwensen in een afbraakwijk – Stadsarchief Delft
Op de nominatie voor sloop: de Pieterstraat, ca. 1960-1962, foto W.L. van der Poel (TMS 120261)

Op de nominatie voor sloop: de Pieterstraat, ca. 1960-1962, foto W.L. van der Poel (TMS 120261)

Vragenlijst Sociografisch Bureau voor Pieterstraat 41, ca. 1962-1963 (Archief 653, inv.nr 7471)

Vragenlijst Sociografisch Bureau voor Pieterstraat 41, ca. 1962-1963 (Archief 653, inv.nr 7471)

27 april 2023:

Woonwensen in een afbraakwijk

Als de gemeente in 1956 een alomvattend nieuw bestemmingsplan aanneemt – het Komplan – is duidelijk wat er moet gebeuren met de vaak slecht onderhouden arbeiderswoningen in de binnenstad: sanering. Het is een bekende leuze in veel Nederlandse gemeenten. Slechte woningen moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Maar liefst 1600 woningen staan in Delft op de nominatie om gesloopt te worden voor de grootschalige vernieuwingsplannen.

Iedereen wenst natuurlijk een comfortabel huis, maar lang niet alle bewoners willen hun vertrouwde buurt verlaten. Om de sanering in goede banen te leiden, richt de gemeente in 1959 het Sociografisch Bureau op. Medewerkers bezoeken in de jaren 1962-1963 een groot aantal af te breken panden. Zij vullen vragenlijsten in om de woonwensen boven tafel te krijgen. De rapporten geven een mooie inkijk in de bewoningsgeschiedenis van deze buurten.

Een gezin uit de Pieterstraat geeft aan in de binnenstad te willen blijven wonen, liefst ‘niet zo duur’. De man des huizes vertelt dat hij een ‘goed oud huis’ zoekt met gelegenheid om duiven te houden. Het gezin met vier kinderen is al verschillende malen verhuisd. De conclusie is helder: ‘In verband met de kosten die dit steeds weer met zich meebrengt zou men nu graag naar een woning gaan die niet weer binnen afzienbare tijd moet worden afgebroken.’

Of deze laatste wens verhoord is, vermeldt het rapport niet. De opmerking legt wel de makke van de grootschalige saneringsplannen bloot. De oproep om te verhuizen is voor velen een loze kreet. Want waar moeten deze huurders met lage inkomens naartoe? De woningnood is al sinds de Tweede Wereldoorlog een groot probleem; nieuwbouw komt nog maar mondjesmaat van de grond. Veel binnenstadbewoners trekken nog diverse jaren van de ene naar de andere afbraakwoning. En als de nieuwe flats eind jaren zestig verrijzen, duikt er in ieder geval voor dit gezin weer een ander probleem op. In zo’n moderne flat is het zeker niet toegestaan om duiven te houden.

Inloggen