De Gist, De Kabel en kunstenaars – Stadsarchief Delft

Kunst en nijverheid in Delft tussen 1879 en 1930

1 april t/m 10 september 2018

‘De Gist’ en ‘de Kabel’ zijn begrippen in Delft. De fabrieken staan net buiten de binnenstad en waren rond de vorige eeuwwisseling van groot belang voor de  samenleving. De Delftse nijverheid zorgde voor een heropleving van de economie en droeg bij aan nieuwe ontwikkelingen in de kunsten.

Bekende kunstenaars zoals Jacques Zon, Jan Toorop en Piet Zwart ontwierpen reclamemateriaal voor Delftse fabrieken. Zij lieten zich inspireren door de Franse Art Nouveau. Dankzij het beroemde affiche van Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek kreeg de Art Nouveau in Nederland de bijnaam ‘Slaoliestijl’.

De archieven van de Gist- en  de Kabelfabriek en andere Delftse fabrieken worden bewaard bij Stadsarchief Delft en bieden een waardevolle bron van kennis over de periode tussen 1870 en 1930. In een kleine presentatie toont het Stadsarchief bijzondere documenten, affiches en ander (beeld)materiaal uit deze archieven. Wegens de kwetsbaarheid van de stukken, kan niet alles worden getoond in de studiezaal. De echte juwelen uit de collectie worden daarom tentoongesteld in het depot, dat alleen tijdens een rondleiding te bezoeken is. De presentatie  sluit aan op de overzichtstentoonstelling Art Nouveau |Nieuwe Zakelijkheid| Delft in Museum Prinsenhof Delft.

Naast de presentatie organiseert het Stadsarchief diverse activiteiten, zoals rondleidingen door het depot, een workshop en een filmavond.

Inloggen