Cursussen najaar 2018 – Stadsarchief Delft

Cursussen najaar 2018

Aanmelden is niet meer mogelijk

De inschrijving voor de nieuwe cursussen is van start gegaan. In het najaar van 2018 starten vier cursussen bij Stadsarchief Delft, namelijk Cursus Oud Schrift, Cursus Introductie Archiefonderzoek, Cursus Huizenonderzoek en een Cursus Genealogie.

 

Cursus Paleografie voor beginners


De cursus Paleografie (ook wel Oud Schrift) voor beginners start op maandag 1 oktober. Aan de hand van praktijkvoorbeelden word je ingewijd in de geheimen van de paleografie; van afwijkende letters en cijfers tot aan afkortingen, verschillende betekenissen van woorden en zinsopbouw.

Samen met de hulp van een expert leer je aan de hand van uiteenlopende teksten uit de eigen collectie gedurende tien lessen het lezen van oud schrift en de verschillende schrijfwijzen beter onder de knie te krijgen. Bij iedere les krijg je bovendien informatie over de historische context waarin de teksten geschreven zijn.

Tijdstip en data
De cursus start op maandag 1 oktober en vindt gedurende 10 weken elke maandagmiddag plaats van 14:00 – 15:30.

 • Maandag 1 oktober
 • Maandag 8 oktober
 • Maandag 15 oktober
 • Maandag 22 oktober
 • Maandag 29 oktober
 • Maandag 5 november
 • Maandag 12 november
 • Maandag 19 november
 • Maandag 26 november
 • Maandag 3 december

Aanmelden en kosten
Kosten: €100 (incl. lesmateriaal en koffie en thee). Je betaalt op de eerste cursusdag met pin bij de kassa van Stadsarchief Delft.
Aanmelden: via een e-mail naar stadsarchief@delft.nl

Ben je vrijwilliger bij Erfgoed Delft? Dan is de cursus gratis.
NB: Voor deze cursus kunnen maximaal drie vrijwilligers (gratis) deelnemen.

Cursus Introductie Archiefonderzoek


Tijdens deze “speedcursus”  archiefonderzoek maak je in vier lessen kennis met de verschillende soorten archiefonderzoek. Tijdens de cursus krijg je tips en tricks hoe te zoeken in de archieven van het Stadsarchief; zowel fysiek zoeken in de studiezaal als digitaal zoeken in de databases op onze website. De eerste les start met een rondleiding door het pand van het Stadsarchief waarbij je geïntroduceerd wordt op de verschillende collecties van het Stadsarchief.

 • Les 1: Introductie op genealogie
 • Les 2: Studiezaalonderzoek
 • Les 3: Internetonderzoek
 • Les 4: Introductie op paleografie

Tijdstip en data
De cursus start op woensdag 3 oktober en vindt gedurende vier weken elke woensdagochtend plaats van 10:30 – 11:30

 • Woensdag 3 oktober
 • Woensdag 10 oktober
 • Woensdag 17 oktober
 • Woensdag 24 oktober

Aanmelden en kosten
Kosten: €25 (incl. lesmateriaal en koffie en thee). Je betaalt op de eerste cursusdag met pin bij de kassa van Stadsarchief Delft.
Aanmelden: via een e-mail naar stadsarchief@delft.nl

Cursus Huizenonderzoek (AchterdegevelsvanDelft)


Deze cursus wordt aangeboden door AchterdegevelsvanDelft en vindt plaats bij Stadsarchief Delft. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van je eigen huis of een andere pand in de regio? Tijdens deze cursus ga je onder deskundige begeleiding aan de slag met huizenonderzoek. Al doende raak je vertrouwd met archiefbronnen en de vele digitale onderzoeksmogelijkheden.

Data, aanmelden en kosten
Wanneer: Elke maandagochtend van 10:00 – 12:30 tussen 8 oktober t/m 26 november 2018.
Kosten: 195 euro.
Aanmelden: via e-mail aan de cursusdocent Kees van der Wiel: kees.vander.wiel@hetnet.nl

Cursus Genealogie (NGV)


Naast het maandelijkse genealogische spreekuur biedt de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) van Delfland dit jaar in oktober in vier lessen een cursus Genealogie voor Beginners aan. Onder leiding van Ron van Rooijen word je ingeleid op genealogisch onderzoek en maak je kennis met de verschillende onderzoekmethoden en bronnen en hoe deze te gebruiken en te lezen.

Data, aanmelden en kosten
Wanneer:  3, 17, 31 oktober en 7 november van 14:00 – 16:30 bij Stadsarchief Delft.
Kosten: 30 euro (incl. cursusmateriaal, koffie en thee).
Deze cursus is volgeboekt

Inloggen
Share
Tweet
Share