“Wat een drukte op de Delftsche Straten!” – Stadsarchief Delft

“Wat een drukte op de Delftsche Straten!”

Dit is de titel van de tentoonstelling die vanaf 1 juli te zien is in Museum Paul Tetar van Elven. Het onderwerp van de tentoonstelling zijn de maskerades die tussen 1857 en 1913 het hoogtepunt waren van de lustrumvieringen van het Delftsch Studenten Corps. In de tentoonstelling zijn meerdere archiefstukken uit het archief van het Delftsche Studenten Corps te zien en beeldmateriaal uit de Beeld en Geluid collectie van het Stadsarchief.

De feestelijke optochten van de studenten waren in de 19e en 20e eeuw een bekend verschijnsel. De aanleiding van de maskerades in Delft was het derde lustrum van de Koninklijke Academie in 1857. Na de stichting van de Polytechnische School begonnen studenten van het Delftsche Studenten Corps hun eigen lustra te vieren. Paul Tétar van Elven was docent tekenen bij de Polytechnische School en werkte graag mee aan de lustrumvieringen. In het museum, zijn voormalig woonhuis, is te zien wat de resultaten waren van de enorme hoeveelheden werk en organisatiekunst van de studenten. Elke maskerade had een historisch thema waarvoor speciaal muziek werd gecomponeerd en kostuums werden bedacht. De hele stad werd betrokken bij de optochten die wel een aantal uur konden duren.

Naast de bruiklenen van het Stadsarchief zijn er enkele kostuums en attributen te zien en bruiklenen van de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum.

Wat een drukte op de Delftsche straten! Studentenmaskerades 1857-1913

Museum Paul Tetar van Elven
Koornmarkt 67 (Delft)
1 juli t/m 28 oktober 2018

Meer informatie op de website van Museum Paul Tetar van Elven

Inloggen