Een moetje! – Stadsarchief Delft

Een moetje!

Onlangs ontving Stadsarchief Delft een archiefstuk met genealogische aantekeningen door Johannes van der Mijl uit de zeventiende eeuw. Dergelijke aantekeningen vind je wel vaker in familiebijbels of registers met eigendommen. Het trok de aandacht van archivaris Marion Claessens. Ze ging op onderzoek uit.

“We weten zelden een exacte trouwdatum en hier stond deze wel in”, aldus Marion. “We hebben trouwboeken van de kerken, maar weten eigenlijk niet zeker of dit ondertrouw- of trouwboeken zijn, dus ik wilde de data vergelijken. En vond dit huwelijk dus op de juiste datum, maar wel jaartje later…”

Alle data op een rij
De eerste vermelding in het archiefstuk betreft het huwelijk van Van der Mijl op 3 mei 1619 in de Nieuwe Kerk met Engeltje van der Mije. Het volgende jaar, op 24 mei 1620, volgt de vermelding van de geboorte van zijn eerste zoon Willem, geboren om 11 uur ’s ochtends. Ruim een jaar na het huwelijk dus. Alleen: in de trouwboeken van de kerk staat dit huwelijk ook ingeschreven, maar dan op 3 mei 1620. Drie weken voor de geboorte van de eerste zoon dus! Zeer waarschijnlijk heeft Johannes zijn huwelijk geantidateerd om het kind de schande te besparen.

Meer weten?
Een uitgebreider artikel verschijnt in juni dit jaar in magazine Delf. Zoek de overige inschrijvingen van het huwelijk van Johannes van der Mijl op onze website.

bron: archief 598, inv nr 1717

Inloggen