Tentoonstelling ‘Het Uur U’ in de Oude Kerk – Stadsarchief Delft

Tentoonstelling ‘Het Uur U’ in de Oude Kerk

In een donkere kamer ontwikkelden fotografen van de Binnenlandse Strijdkrachten meer dan 2.000 illegale foto’s. Erfgoed Delft heeft in het kader van 76 jaar vrijheid deze beelden opnieuw uitgebracht. De komende maanden kun je een selectie uit deze foto’s zien in de Oude Kerk in Delft. De expositie staat onder het Willem de Zwijgerraam en is te bezoeken tijdens de openingstijden van de kerk. Volgens Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft is een bezoek aan de expositie zeker de moeite waard: “Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend, maar luisterend naar verhalen en kijkend naar beelden uit de Tweede Wereldoorlog komen we steeds weer tot het besef dat het tegendeel waar is. De verhalen en beelden confronteren ons hier mee. Onze vrijheid moeten we koesteren.”

Het Uur U; een Delfts beeldverhaal rond WO2, te zien in de Oude Kerk
Tickets te reserveren op www.onkd.nl (voor €5,50 bezoekt u zowel de Oude als de Nieuwe Kerk)

De mannen van de fotodienst van de BS
Negen mannen, onderdeel van de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), maakten zo’n 2500 foto’s in en om Delft tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. De BS waren een in 1944 officieel opgezette bundeling van verzetsgroepen. De De

lftse afdeling had een eigen fotodienst, waaronder enkele studenten van de Technische Hogeschool (nu TU Delft). Zij legden illegaal vast wat er gebeurde, om zo veel mogelijk historische feiten veilig te stellen voor later. Na de oorlog is een selectie van hun foto’s in het boek ‘Het uur U’ gepubliceerd. Een bijzonder feit is dat de fotografen ook elkaar fotografeerden en dat is terug te zien op de foto’s. De beelden bevinden zich tegenwoordig in de collectie van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies). Met de hulp van het NIOD en dankzij de Oude & Nieuwe Kerk voor het ter beschikking stellen van de ruimte zijn de foto’s weer even terug in Delft.

Beeld van Duitse terreur
De foto’s zijn uitvergroot en geven daarmee een uniek beeld van de Duitse terreur, het actieve verzet, de Hongerwinter, de langverwachte komst van de bevrijders, de aftocht van de Duitsers en de arrestatie van collaborateurs. De beelden getuigen van de angst die er was in Delft, de honger en de gelatenheid, maar ook van daadkracht en vreugdetranen. Onderdeel van de tentoonstelling is een film die het verleden koppelt aan het Delft van nu. De film bevat foto’s van de Filmdienst van de BS, aangevuld met beeld van anderen, zoals A. Hinfelaar en W. de Lange. Het NIOD, eigenaar van de collectie, heeft alle foto’s ter beschikking gesteld voor het maken van de film. Gecombineerd met materiaal uit de collectie van het Stadsarchief Delft en gemonteerd door het Delftse bedrijf Captains is het een indrukwekkende compilatie.

 

 

 

Inloggen