Delft door de ogen van Jan Kistemaker – Stadsarchief Delft

Delft door de ogen van Jan Kistemaker

Onlangs kregen we bij het archief een mooie verzameling aquarellen. Allemaal van Delftse plekken en gebouwen. Deze prachtige aquarellen zijn gemaakt door de Delftenaar Jan Kistemaker (1918-2006). Een bekende naam, want Kistemaker was meer dan dertig jaar tekendocent op het Stanislas College in Delft. Het is wat minder bekend dat hij ook zelf veel schilderijen, aquarellen, etsen en tekeningen heeft gemaakt. Tijdens zijn leven heeft hij zijn werken nooit tentoongesteld. Zijn zoon, Geert Kistemaker, heeft besloten om een deel van zijn Delftse oeuvre te schenken aan het Stadsarchief. “Door te schenken geef ik een postuum eerbetoon aan zijn talent. Tijdens zijn leven heeft hij nooit zoveel aandacht en bewondering gekregen als nu”.

Jan Kistemaker was zowel trots als onzeker over zijn werk. Hij wist wel dat hij de zeer moeilijke techniek van de aquarel door de jaren heen steeds beter begon te beheersen. Met een geoefend oog legde hij vele taferelen vast, ook in het buitenland. De Delftse stadsgezichten waren een uitdaging voor zijn fotografische precisie met de boogjes van de bruggen en de veelkleurige schakeringen van de bomen. Alles moest met één streek van het penseel in de goede kleur en dekking op het papier komen. Hij was snel, vaak had hij een aquarel binnen een uurtje klaar, de laatste paar jaar gezeten in zijn auto met het papier op het stuur. Meer over Jan Kistemaker is te lezen op kistemaker.wordpress.com.

Wilt u ook iets schenken aan het archief en daarmee bijdragen aan het bouwen aan de erfgoedcollectie van Delft? Mail het stadsarchief@delft.nl. Wij zijn altijd op zoek naar materiaal dat een representatie geeft van de stad Delft en haar inwoners. Foto’s, tekeningen, filmpjes, prenten, maar ook boeken, archieven en andere soorten beeldmateriaal zijn welkom wanneer het dus iets vertelt over het leven in Delft.

Inloggen