Rapport slavernijverleden Delft – Stadsarchief Delft

Rapport slavernijverleden Delft

Gemeente Delft heeft onderzoek laten doen naar het slavernijverleden van Delft. Historici Nancy Jouwe, Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis hebben onderzoek uitgevoerd in beschikbare bronnen. Zij zijn geassisteerd door historicus Bas van der Wulp en Marion Claessens, collectiebeheerder/archivaris van Stadsarchief Delft.

 

De onderzoekers hebben hun onderzoek afgerond en een rapport gemaakt over hun werkwijze, de geraadpleegde bronnen en hun bevindingen. Zij beschrijven daarin wat nu bekend is over het slavernijverleden van Delft. Hiermee wordt een leemte in de geschiedschrijving van de stad opgevuld.

 

Openbaar

In een openbare bijeenkomst in OPEN op 20 juni 2023 overhandigden de wethouders Van Vliet en Gooijer het ‘Rapport slavernijverleden Delft’ aan raadsleden en kwartiermakers. Cheraldine Osepa droeg een gedicht voor. De onderzoekers vertelden over het onderzoek en de resultaten. Daarna stelden aanwezigen hen vragen.

De raad zal het rapport later aan de orde stellen in vergaderingen en bespreken welke vervolgacties zij hieraan wil verbinden.

Op de foto v.l.n.r. wethouder Frank van Vliet, wethouder Joëlle Gooijer, Cheraldine Osepa (raadslid GroenLinks), Bert van der Woerd (raadslid ChristenUnie), Brendan Analikwu (raadslid D66) en Glenn Weisz jr. (kwartiermaker, Stichting Can I Dream).

 

Rapport en bijlage lezen en downloaden

Rapport-slavernijverleden-van-Delft webversie

Rapport-slavernijverleden-van-Delft-bijlagen webversie

 

 

Zichtbaar in de stad

Op de website www.mappingslavery.nl staan locaties en gebouwen in Delft die een relatie hebben met het slavernijverleden van de stad. Mapping Slavery brengt historische plaatsen van het slavernijverleden in kaart. Aan de hand hiervan ontdekt u wandelend meer over de geschiedenis.

 

Inloggen