Heisa, heisa, hopsasa het archief kent nu ook Concordia! – Stadsarchief Delft

Heisa, heisa, hopsasa het archief kent nu ook Concordia!

In het archief wordt momenteel volop gewerkt aan de bewerking van een leuke aanwinst, namelijk het archief van DSV Concordia. Het archief bestaat onder andere uit complete jaargangen met notulen, vergaderverslagen, verenigingsboekjes, foto’s en brieven, uit de periode 1887-2019. Samen vertelt het de geschiedenis over de oprichting en de ontwikkeling van DSV Concordia tot omnisportvereniging.

Het begon allemaal met cricket
Zo begon DSV Concordia op 15 oktober 1885 als een cricketclub. Dit was echter niet ongebruikelijk. Sterker nog, alle grote voetbalclubs van Nederland uit die tijd komen voort uit het cricket. Als de velden keihard of modderzacht waren in de wintermaanden, zochten de spelers namelijk naar ander vermaak. Voor Concordia kwam het voetbal 13 jaar later in 1898 op het toneel. Sindsdien heeft de club zich uiteindelijk verder uitgebreid tot een omnisportvereniging voor niet alleen cricket en voetbal maar ook tennis en golf.

Hoogtijdagen en Sportief Succes
De jaren 1900-1920 waren gouden tijden voor de club. Concordia werd in deze periode maar liefst vier keer op rij kampioen. De grootste sportieve prestatie kwam in 1906. Dit was het jaar waarin de club de Holdert-beker won ten koste van RAP Amsterdam. Tegenwoordig kennen wij de Holdert-beker allemaal als de KNVB-Beker. Een prijs op het allerhoogste niveau dus!

In 1935 vierde Concordia haar 50-jarig jubileum. Deze gelegenheid werd luister bijgezet met de creatie van de nog steeds bekende en geliefde Concordia-yell: “Heisa, heisa, hopsasa, er is maar één Concordia.”

Niet zonder slag of stoot
De jaren erna ging het financieel wat minder met Concordia, wat wel de ondernemingsgeest van de club aan deed spreken. Een verassende eerste poging om de financiën van de club te versterken, was de start met schapenhandel in 1936. Hoewel dit project uiteindelijk geen winst opleverde, zette de club al snel andere initiatieven in gang. Zo werd de contributie verlaagd om meer junioren aan te trekken en werden er wedstrijden georganiseerd voor middelbare scholieren. Dit leidde tot het jaarlijkse Concordia Schoolvoetbaltoernooi, een traditie die begon in 1939 en nog steeds voortduurt.

Het was een goede zet van de club om zo de vereniging te laten groeien en een bloeiende jeugdtak te creëren.

DSV Concordia meer dan een eeuw later
Vandaag de dag vinden de sportieve activiteiten plaats op Sportpark Brasserskade, waar de club nog steeds trots de zwart-witte clubkleuren draagt. Concordia behoort tot de 25 oudste voetbalverenigingen van Nederland en speelt momenteel in de derde klasse.

Met een geschiedenis die meer dan een eeuw overspant, blijft DSV Concordia een bron van trots voor haar leden en de stad Delft. De stukken uit dit archief tonen de rijke en veelzijdige geschiedenis van de vereniging, waarvan wij hier een korte samenvatting van hebben gegeven. Een prachtige aanwinst dus voor Erfgoed Delft!

 

 

Inloggen