Beroep: huisvrouw – Stadsarchief Delft
Lesrooster van Huishoudschool Rust Roest, schooljaar 1930-1931 (Archief 121, inv.nr 51)

Lesrooster van Huishoudschool Rust Roest, schooljaar 1930-1931 (Archief 121, inv.nr 51)

Openbare les bij Huishoudschool Rust Roest, 1947, foto Tiemen van der Reijken (TMS 83925)

Openbare les bij Huishoudschool Rust Roest, 1947, foto Tiemen van der Reijken (TMS 83925)

30 maart 2023:

Beroep: huisvrouw

Klas 1c heeft het zwaar op donderdag. Warenkennis, koken, huishoudelijk werk en dan tot half vijf nog handmatig verstellen. Het zijn vakken die de leerlingen voorbereiden op hun werk als huisvrouw. In het cursusjaar 1930/’31 is dat een relatief moderne carrièrekeuze, op een school die jaar na jaar meer leerlingen trekt.

Het beroep ‘huisvrouw’ ontstaat aan het begin van de twintigste eeuw, als de middenklasse groeit. Arbeidersvrouwen werken voor de kost en rijke dames hebben personeel. Voor vrouwen die hier tussenin vallen, ontstaat een keurig alternatief. Zij richten zich op het bestieren van hun huishouden. Er verschijnen boeken als Ik kan huishouden met nuttige tips en schema’s om alles voor elkaar te krijgen. Want ‘even’ het huishouden doen, is er niet bij. Kolenkachels zorgen voor enorm veel vuil in huis, de was gaat op de hand en een koelkast is er niet. Tijdens het oogstseizoen moeten groente en fruit ingemaakt worden. Boodschappen doen, koken, kleding verstellen en de kinderen opvoeden komen daar nog eens bij.

Amsterdam krijgt in 1891 de eerste huishoudschool van het land. Delft volgt pas in de jaren twintig, maar dan wel meteen met drie scholen: de katholieke Vakschool voor Meisjes (later Sint Agnes) aan de Voorstraat, de Christelijke Nijverheidsschool aan de Phoenixstraat en de openbare School voor Nijverheidsonderwijs achter de Verwersdijk. Van deze laatste school bezit het Stadsarchief een aantal lesroosters, waarop goed te zien is dat de leerlingen een pittige tweejarige opleiding volgen. Ze krijgen les in algemene vakken als Nederlands, rekenen en kennis der natuur. Veel uren worden besteed aan koken, huishoudelijk werk en ‘waschbehandeling’. Maar de meeste tijd zit toch wel in het handwerk. Er zijn afzonderlijke lessen voor kostuum naaien, breien/stoppen/mazen, praktisch verstellen en lingerie.

Dit is het laatste lesrooster op de oude locatie. Vanaf 1931 gaat de school met ruim 250 leerlingen over naar de speciaal hiertoe verbouwde villa van Jacques en Agneta van Marken in het Agnetapark. Gezien het volle lesrooster is het heel toepasselijk dat de school daar de naam krijgt van de voormalige ondernemerswoning: Rust Roest.

Inloggen
Share
Tweet
Share