Tok-Tok – Stadsarchief Delft
Advertentie voor Tok-Tok, 1932 (Archief 182, inv.nr 1108)

Advertentie voor Tok-Tok, 1932 (Archief 182, inv.nr 1108)

31 maart 2023:

Tok-Tok

‘Ik zweer bij Tok-Tok, geen ander voer komt hier in ’t hok’ zingt revueartiest Lou Bandy in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het lied staat op een 78-toerengrammofoonplaat, waarvan het Stadsarchief een geluidsopname bewaart. Niet zozeer vanwege de populariteit van Lou Bandy als wel om het bedrijf dat achter dit reclamelied zit: Calvé.

Het Delftse bedrijf in boter en olie heeft het zwaar in de jaren twintig. In 1928 sluit Calvé aan bij de Margarine Unie die in 1929 met Lever Brothers tot Unilever fuseert. Van de ruim 1.300 werknemers verliezen er 850 hun baan. Om er weer bovenop te komen, breidt Calvé het assortiment uit met veevoer – en met succes. Een uitgebreide reclamecampagne overtuigt alle geledingen van de kwaliteit van nieuwe merken als Delfia en Vita. Boeren komen de proefboerderij bekijken, grote reclamewagens rijden op evenementen rond en Lou Bandy wordt gestrikt om te zingen over het kippenvoer Tok-Tok.

Lou Bandy (1890-1959) is in die jaren een veelgevraagd artiest. De zanger en conferencier staat vooral bekend om zijn optredens bij de Nationale Revue. Voor Calvé neemt hij een grammofoonplaat op, bedoeld om bij evenementen af te spelen. De radio is dan nog reclamevrij. Bandy begint met een ‘gewone’ reclamespot waarin hij vertelt over ‘het ochtendvoer bij uitnemendheid’. Daarna zingt hij:

Ik was maar een doodgewone kip, en dat is geen malligheidje.

Ik lei onder dwang met tegenzin zo om de week een eitje. (…)

Toen bracht de baas tot onze pret, hij is een lepe boer,

Opeens een wonder in ons hok: Calvé z’n ochtendvoer.

Ik weet nog steeds niet hoe dat gaat, maar ik werd een eierenautomaat!

Niet alleen de pluimveehouders behoren tot de doelgroep, ook de particuliere kippenhouders worden aangesproken. In de jaren dertig staan er nog heel wat rennen in tuintjes en op plaatsen achter de huizen, zelfs in de binnenstad. En met de hoge werkloosheid in de crisistijd kan het natuurlijk geen kwaad als die kippen net wat meer en grotere eieren leggen. Tok-tok!

Lou Bandy – reclameplaat voor Calvé’s wondervoer Tok-Tok op YouTube

 

Inloggen
Share
Tweet
Share