Boer zoekt vee – Stadsarchief Delft
Koeien krijgen een wasbeurt tijdens de jaarlijkse Wester V, 1966, foto Tiemen van der Reijken. (TMS 96700)

Koeien krijgen een wasbeurt tijdens de jaarlijkse Wester V, 1966, foto Tiemen van der Reijken. (TMS 96700)

9 februari 2024:

Boer zoekt vee

Prijskoeien en fokstieren vormen de hoofdmoot van Wester V, een jaarlijks terugkerend evenement dat sinds 1948 aan het eind van de zomer in Delft plaatsvindt. De keuringen zijn van wezenlijk belang voor veehouders, die vanuit het hele land belangstelling tonen voor de uitslag.

Delft is van oudsher de belangrijkste marktplaats voor boerenbedrijven uit de wijde omgeving. Groente, fruit, zuivel, vlees en levende have vinden hier hun weg naar de klanten. Het plan voor de ‘Fokvee- en Ruiterdag Wester V’ vindt in 1948 dan ook snel bijval. Die eerste editie vindt plaats aan het eind van de Raamstraat, de jaren daarna biedt de Marlothoeve aan de Buitenwatersloot onderdak. Het Westerkwartier grenst daar nog direct aan landelijk gebied. Het evenement verhuist naar de Hertenkamp als de bebouwing in Voorhof vanaf begin jaren zestig oprukt.

Wester V draait aanvankelijk vooral om de keuringswedstrijd. Landelijke dagbladen doen verslag, zoals Trouw in 1955. De titel bij de kampioenskeuring voor koeien gaat dat jaar naar Folkertje 42 uit Maasland, tien jaar oud: ‘een voor haar leeftijd best bewaarde sterke, zeer goede typische koe met goede productie-gegevens’. De prijswinnende stier Coert is eveneens tien jaar oud en komt ook uit Maasland: ‘goed bewaarde soortige bul’. Het bericht vervolgt met meldingen over de winnende schapen, varkens en geiten. Ook De Volkskrant wijdt in deze jaren kolommen aan het vee dat in Delft voor de keurmeesters staat.

Melkmachines, ligboxstallen, kunstmatige inseminatie en schaalvergroting brengen in de jaren zestig grote veranderingen in het veehoudersbedrijf. Verstedelijking zorgt daarnaast voor steeds meer onbekendheid met het platteland. De veemarkt verdwijnt in 1972 uit de stad, een kampioenskoe haalt de pers niet meer. Het randprogramma bij Wester V krijgt in deze jaren een impuls. Kinderen maken in wedstrijden kennis met machinaal melken, trekkers en andere landbouwwerktuigen, terwijl volwassenen informatie krijgen over wat de sector te bieden heeft. In 1989 vindt de laatste editie van Wester V plaats. Dat de afstand tussen stad en platteland daarna alleen nog maar toeneemt, blijkt wel uit het in 2004 gelanceerde Boer zoekt vrouw, voor honderdduizenden tv-kijkers een eerste kennismaking met het leven op een boerderij.

Inloggen