Handen uit de mouwen – Stadsarchief Delft
Aanleg riolering ter hoogte van de Pieter Hendrikstraat, 1932, foto Openbare Werken (TMS 121066)

Aanleg riolering ter hoogte van de Pieter Hendrikstraat, 1932, foto Openbare Werken (TMS 121066)

Bekijks bij de aanleg van riolering in de haven bij Calvé aan de Wateringseweg, 1933, foto Openbare Werken (TMS 124003)

Bekijks bij de aanleg van riolering in de haven bij Calvé aan de Wateringseweg, 1933, foto Openbare Werken (TMS 124003)

20 februari 2024:

Handen uit de mouwen

Deze foto van Openbare Werken uit de vroege jaren dertig straalt daadkracht uit. Je ziet dat de gemeentewerkers met belangwekkend werk bezig zijn. En dat klopt ook. De mannen leggen een compleet rioleringsstelsel aan in de stad. Weg met het ongezonde en stinkende grachtenwater!

De riolering in Delft kent een lange geschiedenis. In 1866 al verschijnt een rapport met de aanbeveling om alle grachten te dempen en riolering aan te leggen. Alhoewel de stad in dat jaar te kampen heeft met een cholera-epidemie schuift de gemeente het plan als te duur terzijde. Om de bewoners van schoon drinkwater te voorzien, laat Delft duinwater aanvoeren. Dat lost echter het probleem van het vieze oppervlaktewater niet op. Omdat de industrie groeit, neemt het aantal klachten over stinkende grachten jaar na jaar toe. Delft heeft geen voor de hand liggende plek om vervuild water te lozen. Den Haag doet dat op zee, Rotterdam loost op de Maas. Bedachte oplossingen voor Delft blijken onpraktisch of – vaker nog – te duur.

In 1924 is er een doorbraak. Ingenieur P. de Klerk krijgt als taak ‘plannen te ontwerpen en te berekenen wat de minst kostbare en toch afdoende wijze van rioleering is’. De Delftsche Courant is voorzichtig optimistisch: ‘Vroeg of laat zal ook onze gemeente moeten overgaan tot aanleg van de rioleering, waarmee de stad voorgoed bevrijd zal zijn van den grachtenstank.’ Het duurt vier jaar, maar in 1928 stemt de gemeenteraad in met het plan van De Klerk. Hij ontwerpt een rioolstelsel met drie gemalen en twee hulpgemalen rondom de stad; dat stelsel is krachtig genoeg om het vuile water naar zee te leiden. Nu kunnen de handen uit de mouwen en kan er werk gemaakt worden van de waterhygiëne in de stad.

De mannen van Openbare Werken maken overuren, en dat wordt vastgelegd. Op alle plekken waar ze een spade in de grond steken of een rioleringsbuis plaatsen, komt de fotograaf langs. Pas in 1953 is al het werk gedaan, maar dan heeft Delft ook wat: een goedwerkend rioolstelsel én een prachtig beeldarchief.

Inloggen