Kleurrijke uitvaart – Stadsarchief Delft
Dirk van Dien, Zeefdruk 11/30 van Uitvaart 2002 (TMS 2808)

Dirk van Dien, Zeefdruk 11/30 van Uitvaart 2002 (TMS 2808)

Dirk van Dien, Gezicht op Delft, 2002 (TMS 64144)

Dirk van Dien, Gezicht op Delft, 2002 (TMS 64144)

9 mei 2023:

Kleurrijke uitvaart

Een koninklijke uitvaart is een zwaar onderwerp. De Delftse kunstenaar Dirk van Dien geeft op 15 oktober 2002 een beetje kleur aan het afscheid van prins Claus. Hij vervaardigt een kunstwerk ter gelegenheid van diens gang naar de grafkelder in de Nieuwe Kerk.

Als prins Claus der Nederlanden, jonkheer van Amsberg, op 6 oktober 2002 overlijdt, maakt Delft zich op voor de eerste koninklijke uitvaart in veertig jaar. Na condoleances aan de familie overgebracht te hebben, haalt de gemeente de draaiboeken uit de kast. Betrokkenen slaan het protocol erop na. De hele stad maakt zich op om de uitvaart op waardige wijze te laten plaatsvinden. De Delftsche Courant doet daarnaast nog iets extra’s. De krant geeft kunstenaar Dirk van Dien de opdracht zijn visie op de uitvaart te geven.

Dirk van Dien houdt van Delft en dat zie je terug in zijn werk. Het silhouet met de torens komt in vele werken op een of andere manier naar voren, ook in Gezicht op Delft uit hetzelfde jaar. In de creatie voor de uitvaart speelt de Nieuwe Kerk zelfs de hoofdrol, met in de marge diverse voorstellingen en figuren, zowel modern als historisch. De Delftsche Courant ruimt een dag na de bijzetting de hele voorpagina in voor dit kunstwerk.

Twee weken na de uitvaart schenkt de Delftsche Courant Van Diens visie op de uitvaart aan de gemeente Delft. Omdat het kunstwerk dan al vele fans blijkt te hebben, laat Dirk van Dien er nog dertig zeefdrukken van maken. Het Stadsarchief koopt er één, nummer elf van dertig. Daarmee bevindt het archief zich in goed gezelschap. Beatrix, toen nog koningin, blijkt eveneens onder de indruk; zij schaft ook een exemplaar aan.

Inloggen
Share
Tweet
Share