Kleurrijke uitvaart – Stadsarchief Delft
Dirk van Dien, Zeefdruk 11/30 van Uitvaart 2002 (TMS 2808)

Dirk van Dien, Zeefdruk 11/30 van Uitvaart 2002 (TMS 2808)

Dirk van Dien, Gezicht op Delft, 2002 (TMS 64144)

Dirk van Dien, Gezicht op Delft, 2002 (TMS 64144)

3 juni 2022:

Kleurrijke uitvaart

Een koninklijke uitvaart is een zwaar onderwerp. De Delftse kunstenaar Dirk van Dien gaf op 15 oktober 2002 een beetje kleur aan het afscheid van prins Claus. Hij vervaardigde een kunstwerk ter gelegenheid van diens gang naar de grafkelder.

Toen prins Claus der Nederlanden, jonkheer van Amsberg, op 6 oktober 2002 overleed, maakte Delft zich op voor de eerste koninklijke uitvaart in veertig jaar. Na condoleances aan de familie, haalde de gemeente de draaiboeken uit de kast. Betrokkenen sloegen het protocol er op na en de hele stad maakte zich op om de uitvaart op waardige wijze te laten plaatsvinden. De Delftsche Courant deed daarnaast nog iets extra’s. De krant gaf kunstenaar Dirk van Dien de opdracht zijn visie op de uitvaart te geven.

Dirk van Dien houdt van de stad en dat is terug te zien in zijn werk. Het silhouet met de torens komt in vele werken op een of andere manier naar voren, ook in Gezicht op Delft uit hetzelfde jaar. In de creatie voor de uitvaart speelt de Nieuwe Kerk zelfs de hoofdrol, met in de marge diverse voorstellingen en figuren, zowel modern als historisch. De Delftsche Courant ruimde een dag na de bijzetting de voorpagina in voor dit kunstwerk.

Twee weken na de uitvaart schonk de Delftsche Courant Van Diens visie op de uitvaart aan de gemeente Delft. Omdat het kunstwerk toen al vele fans bleek te hebben, liet Dirk van Dien er nog dertig zeefdrukken van maken. Het Stadsarchief kocht er één, nummer elf van dertig. Daarmee bevond het archief zich in goed gezelschap. Beatrix, toen nog koningin, bleek eveneens onder de indruk; zij schafte ook een exemplaar aan.

Inloggen
Share
Tweet
Share