Een park met stijl – Stadsarchief Delft
Ontwerp voor het Agnetapark door L.P. Zocher, ca. 1881 (TMS 1038)

Ontwerp voor het Agnetapark door L.P. Zocher, ca. 1881 (TMS 1038)

Ontwerp van de Zuidelijke Avenue door J.D. Zocher, 1837 (TMS 65852)

Ontwerp van de Zuidelijke Avenue door J.D. Zocher, 1837 (TMS 65852)

10 mei 2023:

Een park met stijl

Vader en zoon Zocher zijn in de negentiende eeuw razend populaire tuinarchitecten. Voor Delft maken zij drie ontwerpen, waarvan er slechts één wordt uitgevoerd: het Agnetapark. De andere twee plannen verdwijnen in het archief.

De zuidzijde van Delft is in 1837 toe aan een opknapbeurt. De Kethelpoort en de Rotterdamsepoort zijn afgebroken en de stadswallen zullen spoedig volgen. Het stadsbestuur vraagt Jan David Zocher of hij zich over deze Zuidelijke Avenue wil ontfermen. Zocher schetst een ‘romantische lustwarande’ met slingerende paden en ‘verrassende visuele afwisselingen’. Het is een ontwerp naar de mode van die tijd waarmee Delft kan pronken tegenover andere steden. Maar Zocher raakt in conflict met de aannemer en de gemeente vindt het eigenlijk te duur. Het plan gaat van tafel.

In 1863 is Jan David Zocher weer in Delft. Hij werkt inmiddels met zijn zoon Louis Paul in de Firma Zocher, een bedrijf dat onder meer het Vondelpark ontwerpt. De gemeenteraad vraagt om een ontwerp voor de Noordelijke Avenue van de stad. Hier moet de elite kunnen flaneren en moeten passanten vanuit de trein kunnen zien hoeveel grandeur Delft uitstraalt. De Zochers maken een parkontwerp, waarin ook plek is voor 25 villa’s. Bij het horen van de prijs stopt de gemeente met de plannenmakerij. Ook dit ontwerp verdwijnt in een la.

Een kleine twintig jaar later krijgt Firma Zocher weer een uitnodiging uit Delft. Nu niet van de gemeenteraad, maar van Jacques van Marken. De succesvolle ondernemer wil voor de arbeiders van zijn Gist- en Spiritusfabriek een parkachtig dorp bouwen. Met dank aan Van Marken krijgt Delft zo alsnog een park om mee te pronken. Het Agnetapark wordt in 1894 opgeleverd en in 1989 tot rijksmonument verklaard. Delft moet tenslotte zuinig zijn op dat ene plan van Zocher dat wél is uitgevoerd.

Inloggen
Share
Tweet
Share