Papierwerk na de knal – Stadsarchief Delft
Ravage bij de Lijmfabriek op 19 augustus 1971, foto W. de Ruiter. (TMS 139940)

Ravage bij de Lijmfabriek op 19 augustus 1971, foto W. de Ruiter. (TMS 139940)

28 januari 2024:

Papierwerk na de knal

Zegge ‘eenmiljoenvierhonderddertienduizendhonderddrieëntachtig gulden’ concludeert het expertiserapport van Architectenbureau Lengkeek uit Rotterdam. Het betreft de kosten voor het herstellen van de schade die is aangericht bij de explosie van een deel van de Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg.

Het schaderapport is onderdeel van het complete bedrijfsarchief van Gelatine Delft NV dat is ondergebracht bij het Stadsarchief, van de oprichting als Lijmfabriek in 1885 tot de sluiting in 2002. Vanaf 1911 maakt het bedrijf ook gelatine en wordt de naam Lijm- en Gelatinefabriek. Bij tijd en wijle ligt de onderneming onder vuur wegens stankoverlast. Voor de productie van lijm is immers een grondstof nodig die uit dierlijke karkassen wordt gehaald. Er worden tonnen kadavers aangevoerd en verwerkt.

De stankklachten verstommen even op 19 augustus 1971. Om 19.35 uur vindt een explosie plaats in het ontvettingsgebouw waar gemalen beenderen met behulp van benzine ontvet worden. Het schaderapport geeft aan dat direct na de explosie een hevige brand uitbreekt en dat het gebouw al na enkele ogenblikken in een vuurzee verandert. ‘Hoe hieruit nog mensen via de brandtrappen ontkomen zijn, is een wonder’, aldus het rapport. Op het moment van de explosie zijn veertien personeelsleden in het gebouw aan het werk. Van hen overleven drie de ramp niet: één van hen wordt pas een dag later aan de overkant van de Schie in het water gevonden.

Voor de nabestaanden en de soms zwaargewonde medewerkers rijt de financiële nasleep van de ontploffing vermoedelijk alleen maar oude wonden open. Voor de geschiedenis van de fabriek is dit wat ‘droge’ rapport echter van groot belang. De optelsom van 1.413.183 gulden aan schade aan het eigen bedrijf en andermans eigendommen valt binnen het verzekerde bedrag. De Lijm- en Gelatinefabriek kan weer voort.

Inloggen
Share
Tweet
Share