
Recepten voor producten Zeepfabriek Bousquet, 1917-1935. (Archief 945 inv.nr 14)
Wie het bakschort al voor heeft, kan het snel weer opbergen. Zelfs een niet-kenner ziet dat dit geen recept is voor een schuimgebakje of voor oma’s overheerlijke kruimeltaart. Zo’n kookboek zou ook niet snel in het Stadsarchief terechtkomen, waarom dit receptenboek dan wel?
Het betreft de receptuur van stukken zeep die in Delft gemaakt en verhandeld worden. Een medewerker noteert hier in 1929 nauwkeurig de ingrediënten per zeepsoort, zoals onder meer kokos, alcohol en zeeppoeder voor desinfecterende glycerinezeep voor farmaceutisch bedrijf Brocades-Stheeman. Het is een van de vele producten van Zeepfabriek Bousquet. Wie even bladert in dit receptenschrift komt ook karnemelkzeep, transparantzeep, lavendelzeep en vloeibare ammoniakzeep tegen, soms gemaakt voor specifieke afnemers zoals de HEMA, de Bijenkorf en de Holland-Amerika Lijn.
De naam Bousquet duikt in 1772 voor het eerst op als Isaac Bousquet zeepziederij De Zeepton koopt aan het Noordeinde; in 1798 breidt hij zijn bedrijf uit met twee pakhuizen aan de Voorstraat. Op die laatste plek blijft Zeepfabriek Bousquet tot 2003 in bedrijf. De Delftse zeepmakers zijn succesvol en brengen in de twintigste eeuw vele producten op de markt: van waspoeder tot harde zeep en van scheerzeep tot Sapoderma, shampoo voor de gevoelige hoofdhuid.
Dit boekwerkje dient niet alleen als leidraad voor die zeeprecepten. Overal staan ook de kosten van de verschillende grondstoffen bij om de verkoopprijs te bepalen die nodig is om winst te kunnen maken. Verpakking, etiketten, dozen, flacons en wikkels zijn ook doorberekend. Juist die prachtige verpakkingsmaterialen verklaren een deel van het succes. Jammer dat we die hier niet laten zien? Misschien, maar het is ook weleens mooi om juist de basis voor het voetlicht te brengen. Kokos, sodaloog, suiker en alcohol – de juiste ingrediënten voor een prima stuk zeep.