Te Deum laudamus – Stadsarchief Delft
Schets van de afbeeldingen en opschriften op de lantaren van de Nieuwe Kerk, gemaakt tijdens de restauratie in 1950. (Archief 445, inv.r 1878)

Schets van de afbeeldingen en opschriften op de lantaren van de Nieuwe Kerk, gemaakt tijdens de restauratie in 1950. (Archief 445, inv.r 1878)

6 september 2019:

Te Deum laudamus

Dit is de laatste aflevering van het project 365 Dagen Delft. Een jaar lang is op deze website dagelijks een pareltje uit de rijke collecties van het Stadsarchief gepresenteerd. Elke week publiceerden we bovendien een verhaal in Delf op Zondag.

Reden voor een feestje? Ach, wat is een jaar op de eeuwigheid. Het einde van een project van een eeuw, dat is pas iets om te vieren. En dat deden de Delftenaren, 523 jaar geleden, op 6 september 1496. De reden: de voltooiing van de toren van de Nieuwe Kerk, verreweg het hoogste gebouw van de stad. Op de dag af honderd jaar eerder hadden de vier burgemeesters de eerste steen gelegd. En nu mocht de jongste zoon van een van de kerkmeesters het kruis op de spits plaatsen. Er werd een orgeltje naar boven gehesen en een koortje van professionele zangers beklom de trappen. Bijna honderd meter boven de Markt, zo dicht mogelijk bij de hemel, zongen zij Te Deum laudamus, U God loven wij.

Rondom de achthoekige lantaren zijn wapenschilden en bijbehorende inscripties aangebracht. Die schildjes kun je vanaf de torenomgang nog wel goed zien, maar de teksten zitten zo hoog dat je ze onmogelijk  kunt lezen. Dat hoeft ook niet, want ze zijn niet voor mensenogen bedoeld. Ze moeten God laten zien wie dit vrome werk tot Zijn eer heeft volbracht en wie dus een hemelse beloning verdient. Het eerste achtkant is gewijd aan hertog Filips de Schone, graaf van Holland, tijdens wiens bewind de toren werd voltooid. Daarna volgen de schout van Delft, de pastoor en de kerkmeesters van de Nieuwe Kerk, de bisschop van Utrecht, de burgers die het geld bijeen brachten, de werklieden, degene die de eerste steen legde bij het begin en de jongen die het kruis plaatste bij de voltooiing van de bouw. Rangen en standen waren er om gerespecteerd te worden, zelfs als geen mensenoog het zag.

Inloggen
Share
Tweet
Share