Thorarol – Stadsarchief Delft
Oorkonde van de stedenband tussen Delft en Kfar-Sava in Israël, 1971 (TMS 221000)

Oorkonde van de stedenband tussen Delft en Kfar-Sava in Israël, 1971 (TMS 221000)

1 mei 2023:

Thorarol

Het depot van het Stadsarchief herbergt kilometers papier. Het merendeel hiervan is verpakt in kartonnen mappen en zuurvrije archiefdozen. Slechts enkele archivalia hebben daarnaast nog een andere behuizing. Deze als een thorarol verpakte overeenkomst springt er daarom direct uit.

Tijdens een conferentie in 1967 ontmoet de Delftse burgemeester Jan Marie Ravesloot zijn ambtgenoot Zeev Geller. Geller is burgemeester van Kfar-Sava, een Israëlische stad ten noordoosten van Tel Aviv. Enkele maanden later zet de Israëlische regering de aanval in op omringende landen, een strijd die bekendstaat als de Zesdaagse Oorlog. Ravesloot neemt contact op met Geller om te informeren hoe het gaat. Naar verluidt zegt Geller hem dat vriendschap belangrijker is dan fysieke hulp. Het idee van een nieuwe zusterstad ontstaat, een fenomeen waar Delft al mee bekend is. Sinds 1961 is het Engelse Kingston-upon-Thames een officiële partnerstad, nadat er al een jarenlange (sport)uitwisseling plaatsvond tussen de twee steden.

In 1968 gaat een groep van vijftig Delftenaren op reis naar Kfar-Sava. Een oud-verzetsstrijder, een elektricien, een jongedame van de evangelisatieraad, een gepensioneerd echtpaar – ieder heeft zo z’n eigen redenen om aan de uitwisseling deel te nemen. De Delftenaren reizen op eigen kosten en worden ontvangen bij gastgezinnen. De stedenband wordt bekrachtigd op 26 oktober 1971, als wethouder en waarnemend burgemeester Nicolaas Hesseler deze overeenkomst in Kfar-Sava ondertekent. Hij neemt het in de fraaie thorarol opgeborgen document mee naar Delft.

De gemeentelijke bemoeienis verdwijnt echter als de officiële stedenband eind jaren tachtig wordt opgeheven en een vrijwillige stichting de uitwisseling op zich neemt. Zo vergaat het ook andere bevriende steden als Kingston-upon-Thames (Groot-Brittannië), Aarau (Zwitserland), Adapazari (Turkije), Freiberg (Duitsland), Mamelodi/Tshwane (Zuid-Afrika) en Estelí (Nicaragua). Hoe belangrijk de vriendschap ook gevonden wordt, politiek blijkt het regelmatig een te heet hangijzer om deze actief uit te dragen.

Inloggen