Uitmuntend – Stadsarchief Delft
Han Krug, Aquarel van gezicht op Delft met de Oostpoort, 1955 (TMS 63316)

Han Krug, Aquarel van gezicht op Delft met de Oostpoort, 1955 (TMS 63316)

24 november 2021:

Uitmuntend

TripAdvisor geeft de Oostpoort een ‘certificaat van uitmuntendheid’, een huldeblijk voor toeristische attracties die onafgebroken goede reizigersbeoordelingen krijgen. Die populariteit is niet iets van de laatste tijd. De poort ontsnapte in de negentiende eeuw als enige stadspoort aan de slopershamer vanwege ‘haar eigenaardige ligging en bevallig aanzien’.

De Oostpoort is gebouwd als onderdeel van de middeleeuwse stadsomwalling. Kort na het herstel van de Delftse stadsrechten in 1394 startte de bouw van de versterkte poort, meteen al met de twee kenmerkende torens. Honderd jaar later werden de bovenste achthoekige verdiepingen en de spits er op gezet. Hier vandaan had je vrij uitzicht over de wijde omgeving en was het ook mogelijk om eventuele aanvallers te beschieten. De poort was uiteraard ook gewoon een toegang tot de stad: over de weg onder de twee torens door of via het water door de bijbehorende watergang. Tussen die twee toegangen ligt nog een origineel stuk stadsmuur.

Het verbaast niet dat fotografen en kunstenaars vaak dit stukje Delft opzoeken. Het Stadsarchief bezit honderden foto’s, tekeningen, aquarellen en etsen van de Oostpoort. Er is modern grafisch werk, er zijn Anton Pieckachtige doorkijkjes naar het Oosteinde en er zijn stadsgezichten waarop de Oostpoort prominent figureert. De Haagse kunstenaar Han Krug (1890-1977) koos voor die laatste optie. Ook anno 1955, toen de omgeving rondom de Oostpoort snel werd volgebouwd, torenden de spitsen nog boven het landschap uit. Niet meer om de vijand te kunnen bespieden, wel om toeristen en kunstenaars naar de stad te lokken. En wie dan eenmaal door die poort binnen was, wandelde het volgende prachtige decor binnen met de Nieuwe Kerk als dominant beeldmerk. Ook daarvan bezit het Stadsarchief vele kunstuitingen. En – het kan niet missen – ook deze hotspot heeft via TripAdvisor een certificaat van uitmuntendheid in de wacht gesleept.

Inloggen
Share
Tweet
Share