
Verplaatsing beeld Hugo de Groot, 1954, foto Openbare Werken (TMS 124468)
Hier wordt geen uit de gratie geraakte dictator van zijn voetstuk getrokken. Het betreft de alom gewaardeerde Hugo de Groot die in 1954 een nieuwe standplaats krijgt. Dat is overigens niet de locatie waar het beeld nu staat. De bronzen Hugo hangt nog regelmatig in de takels.
Na de viering van de driehonderdste geboortedag van Hugo de Groot op 10 april 1883 ontstaat het plan om een standbeeld voor hem op te richten. Drie jaar later kan het door Fr.L. Stracké ontworpen bronzen beeld onthuld worden. Het drie meter hoge beeld komt op een sokkel te staan, midden op de Markt. Kramen van de weekmarkt kunnen er eenvoudig omheen gezet worden, Hugo staat niemand in de weg.
Dat verandert in 1954. Delft weet in dat jaar een nieuw prestigieus evenement naar de stad te halen: de Taptoe. Voorwaarde is wel dat de militaire muziekkorpsen het hele marktveld kunnen gebruiken. Daar wordt niet moeilijk over gedaan. Openbare Werken tilt De Groot van zijn sokkel en plaatst het beeld aan de noordzijde naast de toren van de Nieuwe Kerk. Als de Taptoe in de jaren zeventig wordt afgeschaft, klinken er stemmen om het beeld terug te plaatsen. In 1977 verhuist Hugo weer naar het midden van de Markt.
Zou de rechtsgeleerde een diepe zucht geslaakt hebben? In 1996 staat het beeld namelijk weer in de weg omdat de Taptoe terugkeert naar Delft. Tijdens het muziekconcours wordt het beeld weggehaald om na afloop op het plein terug te keren. Pas in 2004 krijgt Hugo de Groot echt een nieuwe plek: op de Markt, maar dichter bij de Nieuwe Kerk. Zo komt het beeld beter uit de verf én staat het voor evenementen niet in de weg. Tenminste, nu nog niet.
Verplaatsing standbeeld Hugo de Groot, 1999, foto Kees Spiero (TMS 21089)