Wallerapparaat – Stadsarchief Delft
Stukken betreffende het door F.G. Waller uitgevonden rookgasapparaat, 1892-1928 (Archief 188, inv.nr 166)

Stukken betreffende het door F.G. Waller uitgevonden rookgasapparaat, 1892-1928 (Archief 188, inv.nr 166)

Logo van Econosto (Archief 188, inv.nr 166)

Logo van Econosto (Archief 188, inv.nr 166)

25 januari 2021:

Wallerapparaat

Het is een tongbreker, maar zette de naam van de in Delft afgestudeerde chemicus François Gerard Waller (1860-1935) wel op de kaart. In 1892 vond Waller een rookgasverzamelaar uit die de hoeveelheid koolstofmonoxide en zuurstof analyseerde, waardoor zo efficiënt mogelijk gestookt kon worden.

Waller had meer talenten. Op zijn 25ste, in 1885, werd hij mededirecteur van de Gist- en Spiritusfabriek, het bedrijf van zijn oom Jacques van Marken. Commercieel wist Waller van de fabriek een groot succes te maken, in binnen- en buitenland. Toen hij in 1925 afscheid nam als president-directeur was ‘de Gist’ een wereldwijd concern. Waller draaide daarna nog jarenlang in de top van BV Nederland mee. Hij was onder meer commissaris van De Nederlandsche Bank en Philips’ Gloeilampen, werd lid van de Mijnraad en was de eerste voorzitter van het Verbond van Nederlandsche Werkgevers.

Die neus voor commercieel succes had hij ook al in 1892. Toen zijn rookverzamelaar klaar was, richtte Waller samen met Van Marken en diens compagnon H. Tutein Nolthenius het Bureau voor Economische Stoomproductie op, kortweg Econosto. Vier jaar later nam H. Doyer de dagelijkse leiding over, verhuisde het bureau naar Rotterdam en richtte het zich meer op elektrische installaties. Dat Econosto nog jarenlang kon teren op het succes van Wallers vinding blijkt wel uit de papieren in het Stadsarchief. Van de internationale patenten die in 1892 werden uitgegeven tot een prospectus uit 1928: ‘Dit toestel blijkt nog altijd “up to date” te zijn.’ Deze claim kwam van Econosto, maar de praktijk gaf het bedrijf gelijk. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleven de apparaten in gebruik. Een ongekend succes in een periode waarin de technologische vernieuwingen elkaar razendsnel opvolgden.

Inloggen
Share
Tweet
Share