Wederopbouw in beeld – Stadsarchief Delft
Van twee naar drie rijstroken op de A13, 1967, foto Tiemen van der Reijken (TMS 5948)

Van twee naar drie rijstroken op de A13, 1967, foto Tiemen van der Reijken (TMS 5948)

Bedankkaart bij het twintigjarige jubileum van Foto van der Reijken, 1958 (TMS 50703)

Bedankkaart bij het twintigjarige jubileum van Foto van der Reijken, 1958 (TMS 50703)

14 maart 2024:

Wederopbouw in beeld

‘Een echte Tiemen van der Reijken.’ Wie er een beetje oog voor heeft, haalt ze er meteen uit. Als geen ander portretteert deze fotojournalist het naoorlogse Delft. Tientallen jaren fotografeert Van der Reijken de ontwikkelingen van de stad en zijn bewoners. Het Stadsarchief bezit duizenden foto’s van hem.

Tiemen van der Reijken (1909-2002) groeit op in een tijd waarin de fotografie ook volwassen wordt. In zijn jeugd ziet hij de studio’s en ateliers waar gegoede Delftenaren een portret laten maken. Nieuwsfotografie komt dan nog relatief weinig voor. Fotografen werken met zware glasplaten die direct ontwikkeld moeten worden. Dat verandert in de jaren rond de Eerste Wereldoorlog als George Eastman onder de bedrijfsnaam Kodak de eerste fotorolletjes op de markt brengt. Kranten en weekbladen plaatsen steeds vaker foto’s bij hun nieuwsberichten.

Als Tiemen van der Reijken in 1938 aan Koornmarkt 72 een fotozaak opent, is fotografie alweer met een volgende groeispurt bezig. Er komen relatief goedkope en eenvoudige camera’s op de markt waardoor ook hobbyfotografen aan de slag kunnen. Van der Reijken start zijn winkel op het juiste moment. Generaties Delftenaren brengen hun fotorolletjes naar de zaak aan de Koornmarkt.

Naast de fotozaak bouwt Van der Reijken een carrière op als nieuwsfotograaf. Hij wordt vaste leverancier voor de Delftsche Courant en andere regionale en nationale edities van de Sijthoff Pers. Van der Reijken legt de wederopbouw van Delft en omstreken vast. Zijn talent raakt ook buiten Delft bekend, waardoor hij onder andere opdrachten krijgt om de koninklijke familie op hun reizen te vergezellen en sportwedstrijden te verslaan. Als hij op pad is, nemen medewerkers zijn Delftse reportages over. Een deel van zijn werk zit in de collectie van het Spaarnestad Archief, te raadplegen via www.gahetna.nl. Wie daar Van der Reijken intikt, vindt ruim 800 treffers. Dat is mooi, maar het is qua omvang maar een fractie van het Delftse materiaal in het Stadsarchief: 7533 foto’s, stuk voor stuk ‘Van der Reijkens’. Misschien niet allemaal van de hand van Tiemen zelf, maar wel met het kwaliteitsstempel ‘Foto Van der Reijken’ op de achterkant. Aanraders dus.

Inloggen