Collectie Berghuijs gedigitaliseerd – Stadsarchief Delft

Collectie Berghuijs gedigitaliseerd

Op 29 december is in de rubriek 365 dagen Delft op onze website al een artikel verschenen over Johannes en Frederik Johan Berghuijs (1776-1835). Kort daarna is door de Alamire Foundation de beiaardmuziek uit deze collectie gedigitaliseerd. Vader en zoon Berghuijs waren beiden organisten en beiaardiers (klokkenspelers) van de Nieuwe Kerk van Delft en hun bewaarde collectie is van bijzondere waarde.

Alamire Foundation

De Alamire Foundation is het internationale centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen. Naar aanleiding van de inhuldiging van de Vredesbeiaard in de Abdij van Park in Leuven, besloot Alamire Foundation om alle beiaardmuziek die tussen de 17de en de 19de eeuw werd geschreven, samen te brengen en te ontsluiten via de Integrated Database for Early MusicDe digitalisering werd gedaan door het Alamire Digital Lab, een speciale mobiele fotostudio waarmee handschriften en drukken volgens de hoogste standaarden en kwaliteitseisen kunnen worden gefotografeerd.

Door het volledig overgeleverde repertoire in de nabije toekomst digitaal samen te brengen en te bestuderen, draagt Alamire Foundation bij tot het promoten van deze rijke, en door de Unesco erkende, beiaardcultuur. Deze muziek zal geregeld gespeeld worden op de Vredesbeiaard in Leuven, een reconstructie van een 18de eeuwse beiaard.

De gedigitaliseerde collectie is binnenkort raadpleegbaar via onze website.

De digitalisering werd gedaan door het Alamire Digital Lab, een speciale mobiele fotostudio waarmee handschriften en drukken volgens de hoogste standaarden en kwaliteitseisen kunnen worden gefotografeerd.

Inloggen
Share
Tweet
Share