
Oorkonde voor parfumfabriek Maison Neuve, 1880 (TMS 74612)
Het Stadsarchief bewaart deze oorkonde voor een prestigieuze zilveren medaille, ontvangen voor een Delftse bijdrage aan de Wereldtentoonstelling in Melbourne in 1880. Het is de achtste wereldtentoonstelling en de eerste die op het zuidelijk halfrond plaatsvindt.
De prijs is voor parfumfabriek Maison Neuve, die hoge ogen gooit in de categorie chemische en farmaceutische producten. Het reukwater zit verpakt in een ander Delfts product: een handgeschilderde aardewerken flacon van De Porceleyne Fles. De in deze jaren snelgroeiende industriestad is op meer vlakken actief op dit wereldpodium in Australië. Fabriek F.W. Braat bijvoorbeeld laat er zinken beelden zien. J.A.N. Schagen van Leeuwen oogst bijval voor zijn azijn en Jacques van Marken valt zowel met gist als met maisolie in de prijzen. Beide heren ontvangen in hun categorie bronzen medailles.
De zilveren medaille voor het parfum stijgt daar bovenuit, en is om nog een andere reden bijzonder. Maison Neuve is formeel een bedrijf van gistfabrikant Jacques van Marken, maar het is in de praktijk het werkterrein van zijn echtgenote Agneta. In de tuin van hun woning aan de Phoenixstraat laat zij in 1873 een houten chalet bouwen om parfum te kunnen fabriceren. Aan de grondstof alcohol is geen gebrek, dat blijft over als restproduct bij het maken van gist. In 1880 trekt Agneta van Marken zich terug uit het bedrijf en gaat Maison Neuve verder samen met de eveneens Delftse firma Suringar. Of de oorkonde een mooi plekje in de woonkamer van de Van Markens krijgt, weten we niet. Gelukkig weten we wel waar hij nu te bewonderen is.
Agneta van Marken-Matthes, ca. 1880, foto Albert Greiner (TMS 132)