De Zeven Sterren – Stadsarchief Delft
Gevelsteen van De Zeven Sterren na restauratie door Pieter de Ruyter in 2015. (TMS 31981)

Gevelsteen van De Zeven Sterren na restauratie door Pieter de Ruyter in 2015. (TMS 31981)

Detail van een aquarel van de Markt door Abraham de Haen uit 1743, met rechts de boekwinkel van de familie Voorstad. (TMS 58060)

Detail van een aquarel van de Markt door Abraham de Haen uit 1743, met rechts de boekwinkel van de familie Voorstad. (TMS 58060)

14 januari 2024:

De Zeven Sterren

Adriaan Voorstad heeft een goede klant aan zijn overburen. Hij is de middelste van drie generaties boekverkopers in De Zeven Sterren. Dat is een winkel aan de zuidzijde van de Markt, nu nummer 35, naast het stadhuis. Helemaal bovenin de klokgevel zit nog altijd een fraaie steen met het jaartal 1615. Adriaans vader Andries verwerft het pand in 1691, maar is er vermoedelijk al eerder als huurder actief. Al voor diens overlijden in 1730 neemt Adriaan de winkel over. En als hij in 1737 sterft, zetten zijn weduwe Anna Poortermans en later zijn zoon Andries de zaak voort. Een echt familiebedrijf dus.

Aan het eind van 1729 dient Adriaan Voorstad zijn rekening in voor de goederen die hij in de loop van dat jaar aan het stadhuis heeft geleverd. Het totaal bedraagt liefst 696 gulden en 8 stuivers, ongeveer twee jaarlonen voor een geschoolde arbeider. Nu is omzet iets anders dan winst, maar het bedrag geeft wel aan dat er heel wat omgaat in de winkel van Voorstad.

De rekening laat zien wat er zoal nodig is om het bestuurlijk en ambtelijk apparaat te laten draaien. Allereerst natuurlijk papier, heel veel papier, in alle soorten en maten. Blanco of gelinieerd, in losse vellen of samengebonden tot registers, al dan niet in perkamenten band, met of zonder linten om ze dicht te strikken. En pennen, met bossen tegelijk. Het gaat om schuin gesneden ganzenveren, die worden geleverd in verschillende kwaliteiten. Inkt wordt ingekocht per kan en er gaan ook heel wat ponden lak doorheen om documenten mee te bezegelen.

Voorstad levert verder een krantenabonnement en hij verzorgt de plaatsing van advertenties als het stadsbestuur iets te verkopen, te verpachten of gewoonweg mee te delen heeft. Ten slotte doet hij ook het nodige bindwerk, bijvoorbeeld van de jaarrekening van de thesaurier. Die schrijft onderaan de nota van Voorstad dat hij op 31 december door de burgemeesters is gemachtigd om 696 gulden uit te betalen. Drie weken later tekent Voorstad voor ontvangst van dit bedrag. Waarom hij die 8 stuivers niet krijgt, is een raadsel.

Inloggen
Share
Tweet
Share