Dichter-ondernemer Perk – Stadsarchief Delft
Afschrift van een gedicht van J.C. Perk uit 1845 ter gelegenheid van de afbraak van de stadswallen (Archief 598, inv.nr 618)

Afschrift van een gedicht van J.C. Perk uit 1845 ter gelegenheid van de afbraak van de stadswallen (Archief 598, inv.nr 618)

21 januari 2021:

Dichter-ondernemer Perk

Het Stadsarchief bezit verspreid over de collectie tientallen gedichten. Dit ene vers springt er toch uit omdat het van J.C. Perk is. Niet van de beroemde Jacques Perk die met zijn romantische sonnetten furore maakte, maar van zijn oom: Jacobus Clemens Perk (1818-1868).

Jacobus groeide op in Delft in een rijk en intellectueel koopmansgezin; een van zijn jongere zusjes ontpopte zich als feministe en schrijfster, Betsy Perk. De familie was hervormd en bezocht trouw de Waalse kerk. Zijn gedichten ondertekende hij met zijn verfranste naam, Jacques Clement. Dit rijm over het afgraven van de stadsvesten lijkt niet in druk te zijn verschenen. In 1848 plaatste De Gids wel een van zijn andere gedichten over Delft: ‘Daar waar met schril gerekt geluid, de stoomkracht langs de veste fluit.’

De verleiding is groot om Jacobus als tere dichtersziel in de geschiedenisboeken bij te schrijven. In het Stadsarchief duikt hij echter ook op andere plekken op: in de krant én in het politiearchief. Jacobus bleek een slimme ondernemer. Als koopman richtte hij in 1850 de onderlinge brandwaarborgmaatschappij Archimedes op. De brandverzekering was speciaal bestemd voor fabrikanten die met hun risicovolle panden nauwelijks bij gewone verzekeraars terecht konden. Gedichten van Perk zijn er niet meer uit deze jaren. Zijn hoofdberoep was nu assuradeur.

Het ging Archimedes voor de wind, ondanks de felle concurrentie op de verzekeringsmarkt. Ritselaars probeerden ook een graantje mee te pikken. In 1858 lag F. Verschuren van brandwaarborgmaatschappij De Adelaar onder vuur; het openbaar ministerie waarschuwde voor zijn praktijken. Perk zag er een goede reclamestunt in en verspreidde dit bericht. Het leverde hem een aanklacht wegens laster op, waarvan hij overigens werd vrijgesproken. Het verklaart wel waarom hij niet alleen in de bibliotheek maar ook in het politiearchief komt bovendrijven.

Inloggen
Share
Tweet
Share