Eerste rang bij ongelukken – Stadsarchief Delft
Bewijs van toegang koninklijk uitvaart prins Hendrik. (Archief 598, inv.nr 1393)

Bewijs van toegang koninklijk uitvaart prins Hendrik. (Archief 598, inv.nr 1393)

Rouwstoet uitvaart prins Hendrik, 11 juli 1934, foto W.F. van Oosten. (TMS 83493)

Rouwstoet uitvaart prins Hendrik, 11 juli 1934, foto W.F. van Oosten. (TMS 83493)

6 juli 2019:

Eerste rang bij ongelukken

Dit toegangsbewijs was zeer gewild. M.C. Boekholt bewaarde het kleinood bij zijn administratie van de Bond van Delftsche Vereenigingen voor EHBO. Hij had immers samen met dokter A.H.Ph. Augustijn de algemene leiding bij de uitvaart van prins Hendrik, die overleed op 3 juli 1934.

In de daaropvolgende week kwamen de Delftse afdelingen van het Rode Kruis, de EHBO en de katholieke EHBO St. Bernardus verschillende keren bijeen. Prins Hendrik werd op 11 juli 1934 in de koninklijke grafkelder bijgezet. De hulpdiensten konden gebruikmaken van het draaiboek dat ze eerder dat jaar al voor de rouwstoet van koningin-moeder Emma opstelden.

Verspreid over de stad kwamen twaalf hulpposten met een dokter en een aantal EHBO’ers; in totaal telde de dienst die dag 188 personen. De hulpdienst had de beschikking over onder meer 63 brancards, 96 dekens, 15 spalken en 12 flessen ammonia. De enkele telefoon, alleen op de hoofdpost, is naar 21ste-eeuwse begrippen nauwelijks te bevatten. Die hoofdpost zat aan de achterzijde van de Waag, waar een boot klaarlag voor het geval iemand vanaf de Markt over het water naar een ziekenhuis vervoerd moest worden.

Er stonden drie ambulances klaar, eentje daarvan kwam uit Rotterdam. De ambulancemedewerker bevestigde zijn komst en voegde daar een persoonlijk bericht aan toe. Zijn vrouw wilde de stoet graag zien, ‘maar ziet tegen de drukte te zeer op’. Er was vast wel plek voor haar bij de Waag. ‘Zij is slank en niet groot’, voegde hij er nog aan toe. Of de organisatie op dit verzoek inging, is niet bekend. Wel is duidelijk dat zij bij de Waag meer van de hulpverlening zag dan van de stoet. De post had 53 ongevallen te verwerken. Dat waren vooral mensen die onder de warmte bezweken, maar er werd ook een toeschouwer binnengebracht met een beroerte en een andere met een hersenschudding. Of ze daar nu voor op de eerste rij wilde zitten?

Inloggen
Share
Tweet
Share