Niet in de collegebanken – Stadsarchief Delft
 Peter Odijk, Faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde, ca. 1935 (TMS 41381)

 Peter Odijk, Faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde, ca. 1935 (TMS 41381)

Peter Odijk, Modelzaal faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde aan de Nieuwelaan, 1935 (TMS 41400)

Peter Odijk, Modelzaal faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde aan de Nieuwelaan, 1935 (TMS 41400)

10 juli 2022:

Niet in de collegebanken

Studenten van de Technische Universiteit zitten niet altijd met hun neus in de boeken. Zij moeten ook af en toe de handen uit mouwen steken. Dat was in het verleden niet anders. Peter Odijk maakte in de jaren dertig een mooie fotoreportage van een faculteit zonder ook maar één collegebank.

Fotograaf Peter Odijk bezocht omstreeks 1935 de faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de toenmalige Technische Hogeschool aan de Nieuwelaan 76. Het complex werd door J.A.W. Vrijman ontworpen en was sinds 1911 in gebruik. De voortrazende industrialisatie zorgde voor een groeiende vraag naar specialisten. Het gebouw kreeg er regelmatig verdiepingen en extra vleugels bij. In de tweede helft van de jaren vijftig verhuisde de faculteit naar de Mekelweg.

Natuurlijk waren er in dit onderwijsgebouw ook collegezalen voor studenten en kantoren voor hoogleraren. Op de foto’s van Odijk komen ze echter niet voor. De aandacht ging uit naar de andere ruimtes, zoals hier één van de hallen met draaiende machines. Vermoedelijk nam hij deze foto in de sinds 1928 in gebruik genomen ruimte voor verbrandingsmotoren. De hal van het complex werd toen ook aangepast en veranderde in een ketelhuis omdat alle machines op de onderwijsvloer behoorlijk wat stoomkracht vroegen.

Ook de afdeling Scheepsbouwkunde bestond niet louter uit leslokalen. De keurige heren, hoogleraren waarschijnlijk, poseerden hier trots in hun modelzaal. Aan de hand van minutieus gereconstrueerde schepen konden zij uit de doeken doen hoe je dat nu deed, een volwaardig schip bouwen. Vliegtuigbouwkunde was in deze jaren nog een bescheiden onderdeel van het onderwijsprogramma op deze faculteit. Toch is er bewust voor gekozen om ook de misschien wel meest dierbare mascotte te tonen: de Spin. Dit was het eerste door Fokker geconstrueerde vliegtuig waarmee hij onder meer in 1913 van Berlijn naar Nederland was gevlogen. En dat hing in een leslokaal aan het plafond. Probeer je dan nog maar eens op je studieboeken te blijven concentreren…

Inloggen
Share
Tweet
Share