Niet in de collegebanken – Stadsarchief Delft
 Peter Odijk, Faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde, ca. 1935 (TMS 41381)

 Peter Odijk, Faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde, ca. 1935 (TMS 41381)

Peter Odijk, Modelzaal faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde aan de Nieuwelaan, 1935 (TMS 41400)

Peter Odijk, Modelzaal faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde aan de Nieuwelaan, 1935 (TMS 41400)

4 april 2023:

Niet in de collegebanken

Studenten van de Technische Universiteit zitten niet altijd met hun neus in de boeken. Zij moeten ook af en toe de handen uit de mouwen steken. Peter Odijk maakt in de jaren dertig een mooie fotoreportage van een faculteit zonder ook maar één collegebank.

Fotograaf Peter Odijk bezoekt omstreeks 1935 de faculteit Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de toenmalige Technische Hogeschool aan de Nieuwelaan 76. Het complex is door J.A.W. Vrijman ontworpen en sinds 1911 in gebruik. De voortrazende industrialisatie zorgt voor een groeiende vraag naar specialisten. Het gebouw krijgt er regelmatig verdiepingen en extra vleugels bij. In de tweede helft van de jaren vijftig verhuist de faculteit naar de Mekelweg.

Natuurlijk zijn er in dit onderwijsgebouw ook collegezalen voor studenten en kantoren voor hoogleraren. Op de foto’s van Odijk komen ze echter niet voor. De aandacht gaat uit naar de andere ruimtes, zoals hier één van de hallen met draaiende machines. Vermoedelijk neemt hij deze foto in de ruimte voor verbrandingsmotoren die sinds 1928 in gebruik is. De hal van het complex wordt aangepast en verandert in een ketelhuis omdat alle machines op de onderwijsvloer behoorlijk wat stoomkracht vragen.

Ook de afdeling Scheepsbouwkunde bestaat niet louter uit leslokalen. De keurige heren, hoogleraren waarschijnlijk, poseren hier trots in hun modelzaal. Aan de hand van minutieus gereconstrueerde schepen kunnen zij uitleggen hoe je een volwaardig schip bouwt. Vliegtuigbouwkunde is in deze jaren nog een bescheiden onderdeel van het onderwijsprogramma. Toch is er bewust voor gekozen om ook de misschien wel meest dierbare mascotte te tonen: de Spin. Dit is het eerste door Fokker geconstrueerde vliegtuig waarmee hij onder meer in 1913 van Berlijn naar Nederland vliegt. En dat hangt in een leslokaal aan het plafond. Probeer je dan nog maar eens op je studieboeken te blijven concentreren…

Inloggen
Share
Tweet
Share