Engelse vrijgevigheid – Stadsarchief Delft
Tekening van de graftombe van Elisabeth Morgan door Willem van der Lely, 1730 (TMS 68841)

Tekening van de graftombe van Elisabeth Morgan door Willem van der Lely, 1730 (TMS 68841)

23 september 2020:

Engelse vrijgevigheid

Niet alleen de uitvaarten van de Oranjes waren spektakelstukken. Ook de rouwstoet voor een Engelse dame die op 26 februari 1688 door Delft trok, zal veel bekijks hebben gehad.

Het ging om Anna Morgan, kleindochter van Philips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde. Deze trouwe medestander van Willem van Oranje was vanaf 1573 enkele jaren gouverneur van Delft. Zijn dochter Elisabeth trouwde hier in 1605 met de Engelse kolonel Sir Charles Morgan, die vermoedelijk in Delft gelegerd was. Drie jaar later overleed zij, tijdens of vlak na de geboorte van haar dochter Anna. Zij werd begraven in het koor van de Oude Kerk, waar Charles een magnifiek grafmonument voor haar liet bouwen, nog altijd een van de fraaiste bezienswaardigheden van Delft. Tegen de achterwand is een lamp geschilderd, waarvan één pit is gedoofd terwijl de andere brandt – vermoedelijk een verwijzing naar de dood van de moeder en de geboorte van de dochter.

Anna woonde het grootste deel van haar leven in Engeland, maar kwam voor familiezaken vaak naar het vasteland. Delft moet een bijzondere plaats in haar hart hebben gehad. Jaarlijks schonk zij de regenten van het Bestedelingenhuis, een tehuis voor arme vrouwen, een bedrag van zoveel guldens als zij jaren oud was. En aangezien zij heel oud werd, liep dat aardig op. In 1684 deed zij een extra donatie van duizend gulden, misschien omdat zij toen een bijzondere regeling trof over haar naderende uitvaart. Anna wilde namelijk bij haar moeder in de Oude Kerk worden begraven, maar dan wel op de wijze die gebruikelijk was bij de Engelse adel. Toen het in 1688 zover was, liepen in de rouwstoet tachtig vrouwen uit het Bestedelingenhuis in speciaal uit Engeland overgezonden zwarte jurken met witte schorten. Die kleding mochten zij uiteraard houden en daarnaast kregen zij nog eens twee gulden per persoon. Zoveel openlijke vrijgevigheid moet in het calvinistische Delft veel opzien hebben gebaard, net als eerder het grafmonument voor Anna’s moeder.

Inloggen
Share
Tweet
Share