Inschattingsfout – Stadsarchief Delft
Aankondiging verkoop toren van de Oude Kerk, 1843 (Archief 598, inv.nr 1495)

Aankondiging verkoop toren van de Oude Kerk, 1843 (Archief 598, inv.nr 1495)

Aankondiging reparatie toren van de Oude kerk, 1845 (Archief 598, inv.nr 1495)

Aankondiging reparatie toren van de Oude kerk, 1845 (Archief 598, inv.nr 1495)

25 februari 2024:

Inschattingsfout

Als de Bourdon nu luidt, is dat nieuws. Mensen op straat maken er filmpjes van omdat deze klok met een diameter van 2,3 meter in de Oude Kerk eigenlijk alleen nog maar luidt bij bijzondere gelegenheden als bijzettingen in de koninklijke grafkelder. Het geluid van de klok heeft inmiddels mythische proporties aangenomen en zou tot ver in Zuid-Holland hoorbaar zijn.

In 1843 is de klok ook in het nieuws, net als de toren waar hij in hangt. De in het Stadsarchief bewaarde advertentie rept in dat jaar over ‘twee kapitale, extra zware en welluidende klokken’. B en W biedt de klokken samen met de toren te koop aan ‘ter amotie’, dus om af te breken. In 1808 waren de twee kleinste klokken al verkocht om de stadsfinanciën aan te zuiveren, nu moeten ook de Trinitas (Bourdon) en de Laudate er aan geloven. De opsteller van de advertentie lijkt overigens niet goed op de hoogte van wat hij te koop aanbiedt. De in 1570 door Hendrick van Trier gegoten klok weegt immers bijna 9000 kílo, geen pond.

Dat is niet de enige inschattingsfout die het college maakt. Delftenaren lopen te hoop tegen de aangekondigde sloop. Zij zien niets in het plan van B en W om de Oude Delft te verbreden en een smalle, nieuwe toren op te richten. Aannemers en burgers dienen bij de koning een verzoekschrift in en vinden gehoor. Het stadsbestuur moet het besluit intrekken en krijgt zelfs opdracht de toren te laten restaureren.

Precies honderd jaar na deze gebeurtenis ligt er weer een klok uit de Oude Kerk onder vuur. De tweede klok, de Laudate, wordt in 1943 door de Duitse bezetter gevorderd met de bedoeling om hem om te smelten. Ook nu blijft het bij een voornemen. In 1946 keert de Laudate terug naar de Oude Kerk waar hij nog altijd ieder half uur klinkt. De hele uren blijven voorbehouden aan de Bourdon. Hij luidt dan wel niet, maar ook met de aanslag van een hamer draagt het geluid ver genoeg.

Inloggen
Share
Tweet
Share