Italiaans vakwerk – Stadsarchief Delft
Ontwerp voor de gevel van Oude Delft 49, 1756. (TMS 8033)

Ontwerp voor de gevel van Oude Delft 49, 1756. (TMS 8033)

Stucwerk boven de halbank in het Fundatiehuis. (Foto auteur)

Stucwerk boven de halbank in het Fundatiehuis. (Foto auteur)

29 mei 2020:

Italiaans vakwerk

Op 5 mei 1732 kreeg Joseph Bollina toestemming zich met vrouw en kind vanuit Den Haag in Delft te vestigen. Zijn wieg stond echter veel verder van hier: Bollina is omstreeks 1680 geboren in Pelsopra in de buurt van het Italiaanse Como en trok op jonge leeftijd noordwaarts. Hij werkte in Würzburg en Amsterdam, trouwde in 1718 in Den Haag en woonde van 1732 tot zijn dood in 1760 in Delft. Hij is het meest bekend geworden als stucwerker, maar verdiende ook zijn sporen als beeldsnijder, steenhouwer en architect.

Bollina’s grootste en meest compleet bewaarde werk is het pand van de Fundatie van Renswoude, Oude Delft 49. Hij maakte in 1756 het ontwerp en de bestekken voor de aanbesteding, verzorgde de aankoop van de materialen, deed de bouwbegeleiding en vervaardigde zelf het stucwerk. Dat is van grote schoonheid. Hoogtepunt is de versiering boven de halbank, met de wapenschilden van de regenten en de rentmeester aan wie hij de opdracht te danken had. Diezelfde heren vormden ook het bestuur van het Weeshuis, een paar deuren verderop aan de Oude Delft, nu de sociëteit van de Katholieke Studentenvereniging Sanctus Virgilius. Zij lieten Bollina meteen in de regentenkamer daar hun familiewapens aanbrengen.

Vermogende particulieren die een luxe interieur in hun grachtenpand wilden, wisten eveneens de weg naar Bollina te vinden. Zo is er onder meer stucwerk van zijn hand te bewonderen in Oude Delft 141 en 203. Zijn absolute meesterwerk was echter de Ambonkamer in Oude Delft 75. In opdracht van de schatrijke Gaspar Rudolph van Kinschot ontwierp en vervaardigde Bollina voor de achterkamer de betimmering met tropisch hout, het stucplafond en de marmeren schoorsteenmantel. Het interieur is in 1897 helaas ernstig verminkt door de verkoop van het leeuwendeel van het meubilair, de wandtapijten en zelfs de schouw, die momenteel kasteel Twickel in Overijssel siert. Ook het door Bollina ontworpen interieur van Oude Delft 2 is niet meer in Delft te bewonderen, maar aan het Plein 1813 in Den Haag. En voor de schouwpartij van Koornmarkt 62 moet je naar Broek in Waterland. Zijn werk werd duidelijk hoog gewaardeerd, ook – of moeten we zeggen: vooral? – buiten Delft.

Inloggen
Share
Tweet
Share