Maak kennis met de ontgroening – Stadsarchief Delft
Ontgroening bij het Delftsch Studentencorps, ca. 1910, foto J.C.C. Witte. De nuldejaars zijn te herkennen aan hun kaalgeschoren hoofden, een traditie die eind jaren zestig verdwijnt. (TMS 88108)

Ontgroening bij het Delftsch Studentencorps, ca. 1910, foto J.C.C. Witte. De nuldejaars zijn te herkennen aan hun kaalgeschoren hoofden, een traditie die eind jaren zestig verdwijnt. (TMS 88108)

15 maart 2023:

Maak kennis met de ontgroening

Het is voor niemand te missen. Aan het eind van iedere zomer loopt het centrum van Delft vol voor de OWEE-week, de Ontvangst WEEk voor nieuwe studenten. Wie zich bij een studentenvereniging aanmeldt, krijgt daar te maken met de kennismakingstijd: de KMT. Dáár krijgen buitenstaanders juist heel weinig van te zien.

Tot in de jaren zestig heet zo’n kennismakingstijd de ontgroening, een besmet geraakte naam. Zelfs in een studentenstad als Delft levert de zoekterm ‘ontgroening’ weinig resultaat op in het Stadsarchief. Soms is er wel een treffer, maar kun je het dossier alsnog niet inzien. Bij het Delftsch Studentencorps zijn stukken met de omschrijving ‘betreffende ontgroeningsincidenten (vanaf 1864)’ niet openbaar en ook het ‘rapport betreffende de groentijd’ van St. Jansbrug uit 1963 zit niet in de map. Alleen bij Virgilius duiken stukken op van de ‘commissie ter herziening van de groentijd’ uit 1965. Wie iets verder zoekt op de nieuwe term KMT vindt meer, niet zozeer over de betrokken personen, maar wel over de organisatie van het gebeuren.

In het archief van het Corps zit bijvoorbeeld een draaiboek van de KMT in 1971. Hier staan praktische punten in, zoals het regelen van stoelen, tafels, sjouwers en een dokter voor de medische inspectie vooraf. Maar ook meer banale zaken als ‘grappen bedenken die tegen het eind van de avond met een select groepje feuten uitgehaald kunnen worden’. De KMT lijkt voor veel aankomende leden een chaotisch geheel, maar uit het draaiboek blijkt dat over alles is nagedacht. De feuten krijgen te horen geen jas aan te doen als ze zich via het balkon naar binnen moeten vechten. De Bijstand, die de KMT organiseert, wijst voor de zekerheid iemand aan die alsnog meegenomen jassen aanneemt en ze op de kapstok hangt. Ook de leden van DSC krijgen een programmaboekje zodat zij vooraf weten wat te doen tijdens de KMT. Kennismaking staat centraal, zo waarschuwt de Bijstand in 1977, dus van de leden wordt een zinvolle bijdrage gevraagd. ‘Maak het hen gerust moeilijk, maar wees alleen zuur als dat nodig is.’ En wanneer dat dan nodig is? Tja, dat blijft tot de mysteriën van de KMT behoren…

Inloggen
Share
Tweet
Share