Met blijdschap geven wij kennis – Stadsarchief Delft
Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Peter Struyk, 1939 (TMS 139208)

Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Peter Struyk, 1939 (TMS 139208)

Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Erik van Lavieren, 1928 (TMS 139213)

Rijk van Lavieren, Geboortekaartje van Erik van Lavieren, 1928 (TMS 139213)

8 juni 2021:

Met blijdschap geven wij kennis

De geboorte van een baby is een belangrijke persoonlijke gebeurtenis die je met je naasten viert. Kersverse ouders sturen geboortekaartjes rond aan familie en vrienden. Vaak gaat er ook wel een kaartje naar de huisarts en de verloskundige, maar naar het Stadsarchief?

Het rondsturen van geboortekaartjes gebeurt sinds ongeveer 1850. Aanvankelijk zijn het rijke gezinnen die via een annonce laten weten dat er een nieuwe loot aan de familiestam is. In de twintigste eeuw wordt het eenvoudiger en goedkoper om drukwerk te versturen. Toch staat ook dan het archief zelden op de verzendlijst.

Dat dit prachtige bericht over de geboorte van het ‘derde Struykje’ wel in het Stadsarchief is beland, komt door de maker: kunstenaar Rijk van Lavieren. Zijn wieg stond in 1889 in Tiel. Van Lavieren volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en verhuisde naar Delft toen hij in 1914 werd aangesteld als leraar schilderen en tekenen aan de Ambachtsschool. Hij werkte daar tot aan zijn overlijden in 1952.

Rijk van Lavieren was een productief kunstenaar. Hij was medeoprichter van Kunstkring Delft en van tijdschrift De Delver. Zijn woonhuis aan Oude Delft 62 stelde hij open voor exposities, onder de naam Huize OD 62. Van Lavieren was veelzijdig. Hij was tekenaar en glasschilder, maar ontwierp als graficus ook allerhande drukwerk. Na zijn dood ontving Stadsarchief Delft een deel van zijn persoonlijk archief. Daaronder dus deze pareltjes, die het vakmanschap van de maker tonen en een onverwacht persoonlijk inkijkje geven.

Inloggen
Share
Tweet
Share