Militair zakboekje – Stadsarchief Delft
Militair zakboekje van G.J.J. Preuninger (Archief 598 inv.nr 897)

Militair zakboekje van G.J.J. Preuninger (Archief 598 inv.nr 897)

Militairen op de slaapzaal in de kazerne aan de Paardenmarkt, 1914-1918, foto A.J. Prins (TMS 25874)

Militairen op de slaapzaal in de kazerne aan de Paardenmarkt, 1914-1918, foto A.J. Prins (TMS 25874)

28 april 2024:

Militair zakboekje

Dit is geen sieraad. De waterafstotende omslag heeft niet kunnen voorkomen dat deze archiefbron er zelfs behoorlijk aftands uitziet. Het is dan ook nooit bedoeld om thuis in de kast te zetten, het is een militair zakboekje dat toebehoorde aan Gijsbertus Jacobus Johannes Preuninger (1857-1927) uit Delft.

Gijsbertus ontvangt het kleinood op 16 mei 1877. Hij is dan twintig jaar oud en wordt na loting opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht. Preuninger komt een jaar later bij het 3e Regiment Vestingartillerie, lekker dicht bij huis. Dit regiment is namelijk onderdeel van het garnizoen dat in Delft gelegerd is, in 1877 ruim vierhonderd man groot. Hij zal een jaar lang zijn intrek nemen in de kazerne aan de Paardenmarkt. Na zijn eerste groot verlof in 1879 komt hij nog twee keer op herhaling, maar nadien heeft Gijsbertus niets meer van doen met het leger. Hij trouwt en wordt postbode in Delft.

Met zo’n korte militaire carrière lijkt dit zakboekje weinig interessant. Toch geeft dit verfomfaaide schriftje heel wat informatie prijs. Zo lezen we welke uitrusting Gijsbertus krijgt uitgereikt bij zijn indiensttreding. Dat is een omvangrijk pakket met onder meer een Lakense pantalon, een mouwvest en een kwartiermuts, evenals drie hemden, twee onderbroeken en vier paar sokken. Tot de verplichte uitrusting behoren ook een spijslepel, een poetszak en een haarkam. Zelfs het zakboekje staat vermeld. Zijn bewapening bestaat uit een sabel waartoe hij tevens een koppel, een drager en een schede krijgt. Gijsbertus zelf leren we beter kennen op de pagina ‘signalement’ waar zijn uiterlijk – bij gebrek aan een pasfoto – zo beeldend mogelijk wordt omschreven. Hij is 1,77 meter lang, heeft een ovaal aangezicht en een plat voorhoofd met blauwe ogen, een gewone neus, een kleine mond en een ronde kin. Zijn haar en wenkbrauwen zijn bruin. Daarnaast weten we nog iets over Gijsbertus. Hij zat vrij kort in het leger, maar heeft waarschijnlijk wel goede herinneringen aan zijn diensttijd overgehouden. Anders had hij dit beduimelde boekje vast niet zijn leven lang bewaard.

Inloggen