Onze club gaat nooit verloren – Stadsarchief Delft
Een nieuwe stencilmachine redt in 1978 de Maand-Revue van de Delftse Voetbal Vereniging Full Speed.

Een nieuwe stencilmachine redt in 1978 de Maand-Revue van de Delftse Voetbal Vereniging Full Speed.

Het Stadsarchief bezit Delftse clubbladen in soorten en maten

Het Stadsarchief bezit Delftse clubbladen in soorten en maten

23 januari 2019:

Onze club gaat nooit verloren

Een nieuwe stencilmachine redt in 1978 de Maand-Revue van de Delftse Voetbal Vereniging Full Speed. De redactie bedankt het bestuur omstandig voor deze aanschaf. In tijden zonder internet zullen de voetballers van Full Speed hun nieuwsblad node gemist hebben. Waar zoek je anders de laatste uitslagen op en check je of je thuis of uit moet spelen?

Clubblaadjes verdwijnen vaak bij het oud papier, maar zijn een belangrijk onderdeel van de bibliotheekcollectie van het Stadsarchief. Verenigingen staan er niet om bekend dat ze hun archieven altijd netjes bijhouden, dus zo’n stapeltje bewaarde bladen is dan een welkome aanwinst. Lief en leed passeren immers de revue, zeker bij lange reeksen zoals bijvoorbeeld van Ring Pass Delft. Dat begint met de Hockey-Talkie van de katholieke ‘mixed hockey club’ in 1949 en eindigt bij de algemene hockey- en tennisvereniging in 2010. Alle hobbels en strubbelingen voordat er een modern sportcomplex kwam, lees je hierin terug.

Bladerend door al dat verenigingsnieuws valt op dat redacties vaak hun ziel en zaligheid in de club steken. De creativiteit blijkt hoog, zowel bij oude als bij nog bestaande bladen: Diep en ondiep van de Delftse Zwemvereniging, Blubber van Rugby Club Delft, Seppertje van voetbalvereniging Sport en Plezier (SEP), Babbels van de Delftse Reddingsbrigade, Badstof van de Delftsche zwem- en waterpolovereniging d’Elft, Ins en outs van tennisvereniging De Delftse Hout, Temmis van tennisvereniging Theseus Delft NKF en StickStof van hockeyclub Hudito.

Met hoeveel plezier de bladen ook gemaakt en gelezen zijn, in bijna elk exemplaar staat de oproep om meer kopij. Als het blad dan volgeschreven is, liggen er weer andere gevaren op de loer: een haperend kopieerapparaat, te weinig bezorgers of een website die de taken overneemt. De club gaat dan misschien nooit verloren, de verenigingsbladen vaak wel. Gelukkig maar dat er nog zoveel mooie exemplaren in het Stadsarchief liggen.

Inloggen
Share
Tweet
Share