Oude Vier – Stadsarchief Delft
In het Rijn-Schiekanaal ligt een boot met de Oude Vier van Laga, v.l.n.r. trainer A.P. Petrie en roeiers J. Deking Dura (slag), F. Brandt, H. Tromp en F. Beukema, 1897, foto Henri de Louw. (TMS 7031)

In het Rijn-Schiekanaal ligt een boot met de Oude Vier van Laga, v.l.n.r. trainer A.P. Petrie en roeiers J. Deking Dura (slag), F. Brandt, H. Tromp en F. Beukema, 1897, foto Henri de Louw. (TMS 7031)

26 december 2023:

Oude Vier

De benaming doet het misschien niet vermoeden, maar deze ‘Oude Vier’ zijn lokale beroemdheden. Het zijn de vier sterkste roeiers van roeivereniging Laga die in 1897 voor de nationale studentenwedstrijd mogen uitkomen: de Varsity, een race die nog jaarlijks geroeid wordt.

De volgorde in de boot is net zo belangrijk als de elftalopstelling bij een voetbalwedstrijd. Op de foto zit Deking Dura achteraan, hij is de ‘slag’ en bepaalt het tempo. Beukema zit voorin en stuurt als ‘boeg’. In aanloop naar de wedstrijd in Haarlem meldt de Delftsche Courant dat de tweede boeg-roeier ‘wat stijl en houding aangaat’ beter geschikt blijkt voor slag. Daarom wisselt de ploeg in volgorde naar H. Tromp (slag), F. Brandt, J. Deking Dura en F. Beukema (boeg). Het mag niet baten. De Utrechtse studentenroeivereniging Triton wint in 1897 dit hoofdnummer bij de Varsity.

Laga is van begin af aan betrokken bij deze nationale wedstrijden, geïnspireerd op de races tussen Oxford en Cambridge, vandaar ook de verbastering van het Engelse university als naam. In 1876 is de Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga de tweede studentenroeivereniging van het land, na het twee jaar eerder opgerichte Njord in Leiden. De Leidenaren nodigen in 1878 de Delftenaren uit voor een race met de ‘vier’ op het Galgewater. De wedstrijd wordt door Laga gewonnen, evenals die in de daaropvolgende jaren. Dat smaakt naar meer. Als ook Utrecht een studentenroeivereniging krijgt, richten de clubs gezamenlijk de Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond op. Deze bond organiseert in 1883 de eerste officiële Varsity. Njord wint deze wedstrijd glansrijk, want de boten van Laga en Triton zijn met elkaar in botsing gekomen bij de draaiboei halverwege het parcours. Deze Oude Vier uit 1897 nemen weliswaar geen prijs mee naar huis, zo bont als hun voorgangers maken ze het ook weer niet.

Inloggen