Parfum in AustraliĆ« – Stadsarchief Delft
Oorkonde voor parfumfabriek Maison Neuve, 1880 (TMS 74612)

Oorkonde voor parfumfabriek Maison Neuve, 1880 (TMS 74612)

Agneta van Marken-Matthes, ca. 1880, foto Albert Greiner (TMS 132)

Agneta van Marken-Matthes, ca. 1880, foto Albert Greiner (TMS 132)

15 juni 2022:

Parfum in Australiƫ

Het Stadsarchief bewaart deze oorkonde voor een prestigieuze zilveren medaille, ontvangen voor een Delftse bijdrage aan de Wereldtentoonstelling in Melbourne in 1880. Het was de achtste wereldtentoonstelling en de eerste die op het zuidelijk halfrond plaatsvond.

De prijs was voor parfumfabriek Maison Neuve, die hoge ogen gooide in de categorie chemische en farmaceutische producten. Het reukwater zat verpakt in een ander Delfts product: een handgeschilderde aardewerken flacon van De Porceleyne Fles. De in deze jaren snel groeiende industriestad was op meer vlakken actief op dit wereldpodium in Australiƫ. Fabriek F.W. Braat bijvoorbeeld vertoonde er zinken beelden. J.A.N. Schagen van Leeuwen oogstte bijval voor zijn azijn en Jacques van Marken viel zowel met gist als met maisolie in de prijzen. Beide heren ontvingen in hun categorie bronzen medailles.

De zilveren medaille voor het parfum steeg daar bovenuit, en was om nog een andere reden bijzonder. Maison Neuve was formeel een bedrijf van gistfabrikant Jacques van Marken, maar het was in de praktijk het werkterrein van zijn echtgenote Agneta. In de tuin van hun woning aan de Phoenixstraat liet zij in 1873 een houten chalet bouwen om parfum te kunnen fabriceren. Aan de grondstof alcohol was geen gebrek, dat bleef over als restproduct bij het maken van gist. In 1880 trok Agneta van Marken zich terug uit het bedrijf en ging Maison Neuve verder samen met de eveneens Delftse firma Suringar. Of de oorkonde een mooi plekje in de woonkamer van de Van Markens kreeg, weten we niet. Gelukkig weten we wel waar hij nu te bewonderen is.

Inloggen
Share
Tweet
Share