Probeersels – Stadsarchief Delft
Jan Heesterman, Diverse afdrukken van eenzelfde linosnede van de Groenmolen, 1920 (TMS 68224)

Jan Heesterman, Diverse afdrukken van eenzelfde linosnede van de Groenmolen, 1920 (TMS 68224)

Afdruk van een linosnede, Jan Heesterman, 1920 (TMS 68227)

Afdruk van een linosnede, Jan Heesterman, 1920 (TMS 68227)

Afdruk van een linosnede, Jan Heesterman, 1920 (TMS 68229)

Afdruk van een linosnede, Jan Heesterman, 1920 (TMS 68229)

25 november 2020:

Probeersels

Kunstenaars kijken en turen. Ze wikken en wegen totdat de juiste voorstelling op het doek staat. Jan Heesterman was ook zo kritisch op zijn eigen werk. Toch bezit het Stadsarchief enkele mislukte kunstwerken van zijn hand.

Jan Heesterman was een Delftse kunstenaar. Hij werd in 1890 geboren in de stad waar hij in 1947 ook zou overlijden. Heesterman beschouwde zijn omgeving als zijn inspiratiebron en schilderde vaak exact na wat hij zag. Voor kunstliefhebbers is zo’n aanpak misschien niet zo spannend of verrassend, voor historisch onderzoek is het ideaal. Heesterman legde gebouwen, plekken en taferelen vast die er nu niet meer zijn. Hij beperkte zich daarbij niet tot de binnenstad. Vaak zocht hij de randen van Delft op en liep dan door het groen naar omliggende dorpen als Schipluiden, Den Hoorn en De Lier.

Heesterman schilderde, aquarelleerde, tekende en etste. Dat hij ook grafisch werk op linoleum maakte, is minder bekend. Linoleum was aan het eind van de negentiende eeuw in Engeland ontwikkeld en werd aan het begin van de twintigste eeuw door kunstenaars ontdekt. Heesterman experimenteerde met deze techniek voor onder meer een studie van de Groenmolen. De hoge stellingmolen stond op de Westvest bij de Zuidwal. In 1923 werd de molen onttakeld en in 1928 definitief gesloopt. Heesterman had de molen toen al vastgelegd in een linosnede. waarbij de hoeveelheid verf en de stevigheid van de drukpers het resultaat bepaalden. Bij het verwerven van een deel van Heestermans collectie ontdekte het Stadsarchief een serie afdrukken, onder meer van deze Groenmolen. Of zijn favoriete afdruk erbij zat, weten we niet. Het kan best dat dit allemaal alleen maar probeersels zijn.

Inloggen
Share
Tweet
Share