Sixties in de boekerij – Stadsarchief Delft
Voorstellenboek Barbaraboekerij (Archief 881, inv.nr 102)

Voorstellenboek Barbaraboekerij (Archief 881, inv.nr 102)

6 december 2023:

Sixties in de boekerij

Van de seksuele revolutie tot revolutionair marxisme-leninisme. De jaren zestig spatten van de pagina’s van dit beduimelde schrift van katholieke studentenvereniging Sanctus Virgilius. Studenten noteren hierin wat zij graag aangeschaft zien voor hun bibliotheek: boeken, tijdschriften én asbakken.

Dit ‘voorstellenboek’ ligt in de bibliotheek in Sociëteit Alcuin, toepasselijk de Barbaraboekerij genoemd naar het voormalige Sint-Barbaraklooster waar de studentenvereniging sinds 1949 in huist. Diverse handschriften, op elkaar reagerende scribenten en uitgelopen inktvlekken maken het tot een prachtig tijdsdocument van het studentenleven in de jaren zestig. De eerste aantekeningen zijn van oktober 1967 en betreffen nieuw uitgekomen literatuur, zoals De geverfde vogel, een anti-oorlogsroman van Jerzy Kosinski, en Vrouw en vriend van Anna Blaman. Redelijk voor de hand liggende verzoekjes. Hierna volgt een afwijkend voorstel: ‘Niet alleen boeken, ook asbakken behoren in de boekerij aanwezig te zijn!!’ De noodkreet wordt gehonoreerd.

In 1968 en 1969 verraden Black Power van Stokely Carmichael en het Vietnam Bulletin interesse in wat er in die jaren in Amerika gebeurt. Dat de daaropvolgende democratiseringsgolf ook Delft bereikt, blijkt uit verzoeken om het radicale Universiteit in opstand van beroepsrevolutionair Ton Regtien. Een student noteert nog een rijtje andere typische jarenzestiguitgaven: die van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). De NSVH geeft open en bloot informatie over seksualiteit en geboortebeperking, dan nog een heikel punt – zeker bij een katholieke studentenvereniging. Er is geen besluit genoteerd, dus of Verstandig ouderschap, De mythe van de maagdelijkheid en Inleiding tot de studie van de pornografie de boekerij gehaald hebben is onbekend. Dat geldt ook voor het een jaar later aangevraagde Lach 69, het blad voor de man van nu – een tot dan ongekend expliciet blootblad.

Het laatste genoteerde voorstel betreft een abonnement op een knipseldienst over ‘bijvoorbeeld civiele, bouwkundige onderwerpen’. Een hartenkreet van een student die de kroegjool zat is? Hoe dan ook raakt het vol gekliederde voorstellenboek hierna in onbruik. Er volgt nog één opmerking: Schaf naast boeken, tijdschriften en asbakken ook prullenbakken aan ‘om de asbakken in te ledigen’. De voorstellenlijst mag een zootje zijn, de boekerij moet er wel netjes bijstaan.

Inloggen