Stokpaardje – Stadsarchief Delft
Reclamedrukwerk van firma H. Hellebrekers & Zonen. (Archief 183, inv.nr 35)

Reclamedrukwerk van firma H. Hellebrekers & Zonen. (Archief 183, inv.nr 35)

30 januari 2024:

Stokpaardje

Wie bij een stokpaardje niet direct aan speelgoed denkt, is mogelijk een liefhebber van sterke drank. Het beestje is lange tijd één van de beeldmerken van het sinds 1940 in Delft gevestigde familiebedrijf H. Hellebrekers & Zonen: ‘Hellebrekers … uw stokpaardje!’

Alcohol en reclame zijn een gevoelig duo. Overdag is het niet toegestaan op radio of televisie, jongeren mogen geen doelgroep zijn en bij sportevenementen is er altijd discussie over wat wel en niet mogelijk is. De leiding van firma H. Hellebrekers & Zonen maakt zich in 1965 ook druk over reclame, zoals blijkt uit een intern rapport. Ook beperking komt daarin aan de orde, maar dan vooral van het aantal verschillende reclameboodschappen. Hellebrekers heeft een divers assortiment, waarvoor een groot aantal logo’s de ronde doet.

Dat Hellebrekers zo’n enorme productie heeft, is overigens geen vanzelfsprekendheid. De in 1839 door een van de voorvaderen Hellebrekers gestarte drankenhandel vestigt zich vanaf 1860 met een eigen distilleerderij in het centrum van Rotterdam. Het bombardement van 14 mei 1940 vaagt vrijwel de hele onderneming van de kaart. De eigenaren willen door, maar kunnen geen plek vinden in Rotterdam. Ook Schiedam biedt geen geschikte ruimte. Het oog valt daarna op Delft, waar zij nog aan het eind van datzelfde jaar in de voormalige brouwerij De Gekroonde P aan de Voorstraat opnieuw beginnen. Een gepaste plek voor een distillateur, hier werd tot het eind van de negentiende eeuw nog bier gebrouwen.

Het rapport uit 1965 concludeert dat het stokpaardje een belangrijke troef kan zijn. Dat geeft eenheid en kan symbool staan voor alle producten van Hellebrekers. De marketingstrategie klinkt solide. Toch zullen tegenwoordig nog maar weinig mensen het stokpaardje met een borrel associëren. Hellebrekers gaat in 1970 samen met Interdrank uit Zwolle om twee jaar later Delft te verlaten. De distilleerderij dan, want Evert Hellebrekers – voorheen adjunct-directeur en opsteller van dit rapport – blijft bij zijn stokpaardje. Hij opent Hellebrekers Wijnkoperij aan de Voorstraat, een zaak die hij tot 2008 behoudt.

Inloggen